• Izdavačka kuća Odiseja
Prikazi / 13.09.2017.

Kazanska zvezda vešto priziva čulne utiske i sećanja iz spokojnog detinjstva. No da bi detinjstvo bilo blaženo i blještavo kao carski Beč, nije neophodno da zaista budeš u carskom Beču – Eva Ibotson hoće da nam kaže da je svako ko raste okružen ljubavlju i brigom srećnik kao i žitelj Beča iz ovog romana.

detaljnije
Prikazi / 13.09.2017.

Priča počinje tako što novinar Vatanen, udarivši kolima zeca, odlučuje da se posveti brizi o životinji u divljini, odbacujući život kakav je do tog momenta vodio jednostavno se ne vraćajući kući u Helsinki. Ta briga o zecu prerasta u jedinstven odnos čoveka i životinje koji se provlači kroz niz naizgled nepovezanih epizoda.

detaljnije
Prikazi / 10.09.2017.

Poetika romana Moja sestra živi na kaminu mogla bi se opisati kao antididaktična, što se najpre ogleda u reljefnosti likova – oni nisu tipovi koji prenose određenu poruku, već višeslojni karakteri čiji unutrašnji život ima sopstvenu logiku.

detaljnije
Prikazi / 25.08.2017.

Solomonov prsten je roman čija radnja vremenski prethodi trilogiji istog autora, Britanca Džonatana Strauda, sa istim glavnim junakom, demonom Bartimejem. Kao što nas Straud upućuje na početku Solomonovog prstena, čarobnjaci starog sveta nisu svoje magije praktikovali tako što su sami imali neke magične moći, već tako što su bajalicama kontrolisali demone različitih moći, pa su zapravo kontrolisani demoni za njih činili nadnaravne stvari.

detaljnije
Prikazi / 17.08.2017.

“Čarapokradice” je jedna vanvremenska knjiga i pravo pravcato blago dečije književnosti. Posle ove knjige želim apsolutno SVE što je Pavel Šrut ikada napisao da pročitam. Krećem u potragu, a za sve što nije… Odiseja i ostali izdavači, šta čekate zaboga?! 

detaljnije
Prikazi / 10.08.2017.

Rodi Dojl je jedan od najistaknutijih savremenih irskih stvaraoca čiji opus obuhvata mnogobrojna značajna dela i briše granice između zasebnih umetničkih formi. Dojlovo stvaralaštvo podjednako čitaju i deca i odrasli i u njemu pronalaze odgovore na mnoga pitanja koja ih muče. Iako roman Putovanje kroz noć spada u žanr dečjeg romana, svi čitaoci će biti obuzeti životnom snagom koja se krije unutar korica.

detaljnije