• Izdavačka kuća Odiseja
Prikazi / 15.08.2018.

Ako „Paramparčad“ čitate nakon skandala i autorovog priznanja da događaji opisani u knjizi nisu u potpunosti istiniti, nemate razloga da preskočite ovu knjigu iz straha da biste mogli da se osećate izigrano. Džejms Frej jeste bivši zavisnik koji je imao tu sreću da danas može da govori o svojim iskustvima.

detaljnije
Vesti / 03.08.2018.

Astrid Lindgren, najpoznatija švedska književnica za decu, ideju za lik Pipi dobila je od svoje kćerke Karin. Bio je rat, i Astrid je ćerki pred spavanje pričala priče za laku noć. Jedne večeri, Karin je zatražila da čuje priču o Pipi Dugoj Čarapi. Devojčica koja se tako zove ne može biti obična, pomislila je Astrid i pustila mašti na volju.

detaljnije
Vesti / 01.08.2018.

Verovatno nema deteta koje nije čulo za Pipi Dugu Čarapu i gotovo da nema devojčice koja se bar jednom u svom detinjstvu nije maskirala u nesvakidašnju vršnjakinju s riđim pletenicama... I

detaljnije
Vesti / 31.07.2018.

Predstavljanje nove Odisejine biblioteke ,,Pipi" i romana ,,Pipi Duga Čarapa na brodu", Dnevnik RTS 1, 28. 07. 2018. Autorka priloga Gordana Pavlović Glavinić. Govore ilustrator Tihomir Čelanović i Sandra Bakić Topalović.

detaljnije
Vesti / 31.07.2018.

Izdavačka kuća „Odiseja“ ove godine obeležava 15 godina rada i tim povodom pokrenula je biblioteku „Pipi“, koja je zamišljena kao zbirka najlepših knjiga švedske književnice za decu i scenografa Astrid Lindgren, čija bi izdanja bila ilustrovana i u tvrdom povezu.

detaljnije
Prikazi / 12.07.2018.

Tipična karakteristika opusa Eve Ibotson, korišćenje bajkolikih elemenata u modernom kontekstu i pokušaj njihovog osavremenjivanja, prisutna je i u ovom romanu. Maja je bogato siroče koje nakon smrti oba svoja roditelja biva prepušteno koristoljubivim i zlim rođacima. Arhetip Pepeljuge primetan je i u naglašenom kontrastu između lika lepe, nesebične, požrtvovane i u svojoj dobroti naivne junakinje i, sa druge strane, dva lika pakosnih, taštih i ljubomornih sestri bliznakinja.

detaljnije