• Izdavačka kuća Odiseja

Prva Noć sa Andersenom u Beogradu

Dešavanja / 07.04.2016.
Nakon prošlogodišnje uspešne Noći sa Andersenom u Češkom Selu, kada je po prvi put organizovana u Srbiji, Ambasada Republike Češke je u petak 1. aprila organizovala prvu Noć sa Andersenom u Beogradu, u saradnji sa Dečjim odeljenjem Rastko biblioteke Petar Kočić na Vračaru.
prva noć sa andersenom u beogradu

Prvu beogradsku Noć sa Andersenom otvorili su direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov i zamenik češke ambasadorke Jirži Kirian. U ovom četvoročasovnom događaju učestvovalo je dvadesetoro dece, kojima je predstavljena savremena češka književnost za decu, i to pre svega knjiga Čarapokradice Pavela Šruta, koju je u Srbiji prošle godine izdala zdavačka kuća Odiseja, a deci je prezentovala prevodilac Zorica Ilić.

Osim prezentacije Čarapokradica, za decu koja su bila podeljena u pet timova pripremljen je niz drugih aktivnosti i igara. Događaj je kulminirao proglašenjem tri najbolja tima, kojima su podeljene nagrade. Ujedno, četvoro najaktivnije dece će biti nagrađeno izletom u južni Banat, gde će dana 16. aprila u Češkom Selu po drugi put biti organizovana Noć sa Andersenom.

Prva Noć sa Andersenom je organizovana 2000. godine u biblioteci u gradu Uherske Hradište. Narednih godina su se ovoj akciji pridruživale ostale biblioteke u Republici Češkoj, a od 2003. se projekat proširio i na inostranstvo. Ovaj projekat pokazuje deci da čitanje i knjige mogu biti velika avantura. Nakon druge godine organizovanja ovog događaja u Srbiji, češka ambasada se nada da će Noć sa Andersenom i u Srbiji prerasti u tradiciju.

Izvor: mzv.cz

Fotografija: @MZV

Povezane knjige
Čarapokradice
Rasprodato