• Izdavačka kuća Odiseja

Prikaz romana ,,Zamalo smrtonosni zrak"

Prikazi / 11.01.2018.
U dalekom, predalekom velegradu, po krovovima kuća šunjala se jedna tajanstvena osoba. Ali, zašto bi se neko šunjao po krovovima? Postojao je neki plan, plan krađe. Da, tajanstvena osoba je kradljivac. A postoji i nešto gore od činjenice da je neko kradljivac - činjenica da je kradljivac, ustvari, kradljivica. Da, kradljivac je devojčica.
prikaz romana ,,zamalo smrtonosni zrak quot

Koliko život može da se okrene kada Tesla postane sastavni deo vašeg života? Da, Nikola Tesla. Možda će se promeniti ako vi postanete deo njegovog života i njegove priče iza koje po predanju stoji jedan „osobenjak“. Da li je to predanje samo predanje ili je istina daleko drugačija od onoga što je važilo za Nikolu Teslu? Odgovore potražite u romanu Ištvana Lakatoša koji na veoma specifičan način prikazuje ilustruje sve ono što čini biće i delo jednog genija. Ukoliko mislite da je ovo samo Teslina biografija, varate se. Roman je mnogo više od biografije, mnogo više od ilustrovanih izuma, mnogo više od genijalnosti.

U dalekom, predalekom velegradu, po krovovima kuća šunjala se jedna tajanstvena osoba. Ali, zašto bi se neko šunjao po krovovima? Postojao je neki plan, plan krađe. Da, tajanstvena osoba je kradljivac. A postoji i nešto gore od činjenice da je neko kradljivac - činjenica da je kradljivac, ustvari, kradljivica. Da, kradljivac je devojčica.

Još se nije pomirila s tim da se ovde gore sve plaća nekakvim bezveznim papirićima, a Kalauz je zahtevao od njih da se svakog dana vrate punih džepova. Najbolje su prolazili kad su kraduckali o one sjajne kako-se-beše-zovu.Devojčica je računala da će je zbog tih tobož dragocenih drangulija izvesno vreme ostaviti na miru. Kalauz je izdašno delio ćuške, a ponekad bi ih iz čista mira ostavio bez večere. Zato nije bilo loše gricnuti za vreme noćnih pohoda.Baš je htela da se vrati, kad je u daljini ugledala NEKU ČUDNU NAPRAVU! Izdaleka je imala oblik kupole, a iznutra je treperilo plavičasto-beličasto svetlo. Bila je prilično ZASTRAŠUJUĆA.

Ko su oni? Oni su siročići koje je našao Kalauz. Deca koja umesto detinjstva i igračaka preživljavaju sve ono što niko ne bi želeo ni da doživi. U svom pohodu na plen te večeri, devojčica-kradljivica, je naišla na nešto krajnje neočekivano i čudno. Ko zna, možda će Kalaus biti zadovoljan krađom koja se odvijala te večeri. Samo, kako ukrasti veoma čudnu napravu kada niko nije siguran kako ona funkcioniše. Dobro, možda ne baš niko. Taj koji je napravio sigurno zna čemu je namenjena.

Kad - nešto se pomače pred njom. Neka suvonjava prilika u belom mantilu dreždala je među kalemovima i - ZURILA PRAVO U NjU! Nije uspela ni da dođe do daha, a kupola se otvori i ona se sunovrati u dubinu, posred munja.

Niko drugi nego najveći genije svih vremena. Posebno vremena u kome je Ema, devojčica kradljivica, živela. Susret Nikole Tesle i Eme nije bio ni malo prijatan, posebno ne po Emu koja je padajući kroz kupolu, završila pravo u kadu punu vode. Još neprijatnije je bilo kada je saznala da „suvonjava prilika u belom mantilu“ nije sama.

Ko je živeo sa Teslom? Kako se Tesla ponašao prema svima onima koji su slučajno ili namerno postali deo njegovog života? Kako je Tesla oživeo svog psa? Koji naučnik je hteo da nadmaši Teslu i njegove izume? Kako je Ajnštajn postao deo života Nikole Tesle? Koliko život može da se okrene kada Tesla postane sastavni deo vašeg života? Za sve one koji su postali sastavni deo Teslinog života, život se jeste promenio. Polako i nečujno, a u isto vreme brzo i glasno. Promene su izražene u životu Eme. Životu koji je živela kod Kalauza i životu koji živi kod Tesle, počevši od sivih metalnih kreveta koji se nalaze kod Kalauza i onih koji pevaju uspavanke koji se nalaze kod Tesle. Nenaviknuta na sve što je dobro, Ema, se nalazi u čudu. Vremenom čudo postaje normalno. Sve ono što se činilo čudom, ustvari, jesu normalne okolnosti. Život ima smisla jer Ema upoznajući Teslu, upoznaje sebe. Upoznaje bića koja se čine čudnim. Sva ta čudna bića jesu svoja. Niko ih nije primorao da budu ono što nisu, za razliku od Kalauza. Svako od bića koja se nalaze u Teslinoj okolini ima potpunu slobodu. Slobodu za koju Ema nije znala ni da postoji jer je njen život bio sačinjen od mrvica svega što je dobijala.

P.S. Kako život može da se promeni kada vi postanete sastavni deo života Nikole Tesle? Veoma. Svako čudo, ma koliko čudesno ima svoje naučno objašnjenje. A za ono što nauka objasniti ne može - ljubav nalazi rešenja. Roman o Emi i Tesli „Zamalo smrtonosni zrak“ jeste priča o nesebičnosti jednog „osobenjaka“ koji prihvate sve one koji su drugačiji o odbačeni. Čini se da „Zamalo smrtonosni zrak“ nije samo izum, već zrak nade koji je preplavio biće Eme, upravo iz razloga što Ema nije navikla ni na šta što je dobijala u kući Tesle. Iako niko ranije nije verovao u nju, posebno Kalauz, Ema rešava sve, naizgled, nerešive situacije, one u kojima ni sam Varnava ne nalazi rešenje. To što Ema nije odrasla u sredini koja će je motivisati i podstaći da nepraduje u svakom smeru, ne znači da je ona ostala da živi u okvirima koji su joj ponuđeni. Bežeći iz okvira nalazi neograničenu genijalnost. Zato ovu knjigu preporučujem svima neograničenog uma (posebno uzrastu 9-12 godina). Ne dozvolite da vas niko ograničava.Ne dozvolite da budete deo ograničenja u svetu u kome ograničenja ne postoje. Naučite da su ograničenja samo u glavi i ne dovolite da postanu sastavni deo vašeg života.

Izvor: Učiteljica koja ne želi da odraste

Povezane knjige