• Izdavačka kuća Odiseja

Prikaz romana "Renoviranje života"

Prikazi / 10.12.2023.
Sa ljudima u nezavidnim životnim situacijama, koji tragaju za ljubavlju i srećom, na zabavan i komičan način upoznaje nas Mika Nousiainen u romanu “Renoviranje života”.
prikaz romana quot renoviranje života quot

Svako bar ponekad poželi da, osim stana, renovira i svoj život, posebno pred novogodišnje praznike, kada tradicionalno pravimo spiskove stvari koje želimo da uradimo ili promenimo u narednoj godini. Od sitnih i krupnih nezadovoljstava, koja rađaju sitne ili krupne životne odluke, “boluju” i žitelji Finske, iako se već godinama unazad u svetskim anketama kotiraju kao najsrećniji na planeti.

Sa ljudima u nezavidnim životnim situacijama, koji tragaju za ljubavlju i srećom, na zabavan i komičan način upoznaje nas Mika Nousiainen u romanu “Renoviranje života”.

Iako se centralna priča vrti oko četrdesetogodišnjeg Samija Heinonena, koji traga za stabilnom vezom iz koje će se brzo izroditi brak i potomstvo, u romanu ravnopravne glasove ima još nekoliko bliskih mu ljudi, koji su došli do tačke kada moraju da sumiraju dotadašnje življenje. Svi oni prolaze kroz različite izazove i pritiske, kako porodičnih očekivanja, tako i društvenih normi. Samijeva majka Seija želi unučiće, ali posle smrti muža neočekivano dobija – ljubav. Sestra Hena želi da zatrudni, ali bezuspešno, a kada već digne ruke od svega, u njenom životu pojavljuje se nova porodica. Prijatelj Markus ostaje sam sa tri devojčice, kada ga napušta žena, čija se postporođajna depresija pretvorila u “sindrom sagorevanja”, a zatim i u ozbiljnu depresiju. Markus samo želi da majka njegove dece bude toliko zdrava da bar malo podele porodične obaveze. Drugi prijatelj, Kazimir Pesonen, brine o teško bolesnim roditeljima, nema ljubavnih iskustava i ne nosi kaiš, pa mu pantalone spadaju u najdelikatnijim situacijama. I Pesonen će neočekivano spoznati ljubav.

Samija put vodi kroz niz smešnih nesporazuma i neugodnih situacija, dok pokušava sa “onlajn dejtovanjem”, upliće se u spor sa bandom bajkera, biva uhapšen zbog pokušaja sa spase ekološku aktivistkinju koja protestuje ispred naftne kompanije u kojoj radi, upliće se u vezu sa jedriličarskom olimpijskom nadom Finske. Nousiainen se na satiričan i lako čitljiv način poigrava mnogim tabuima koji vladaju u finskom društvu blagostanja – od rodnih uloga i očekivanja, preko društvenih normi, života na socijalnim mrežama, površnosti, posebno unutar “wellness kulture”, težnje ka savršenom roditeljstvu, gde nijedna hrana nije dovoljno zdrava, nijedna nega dovoljno dobra i nijedan dečji kombinezon dovoljno moderan. Jedan od junaka ovog romana mudro primećuje da ništa ne izaziva toliki stres kao izbegavanje stresa, koje od svojih građana stalno zahteva moderno zapadno društvo.

Mnoge neizrečene istine ključaju ispod površine naizgled običnih života Nousiainenovih junaka, dok čudni spletovi okolnosti, kao deus ex machina, ne razmrse čvor i ne postave stvari na svoje mesto. Svi na kraju shvataju da je idiličan život samo blogerska farsa, da se sreća i ljubav ne mogu uhvatiti dok panično juriš za njima i da je mir sa samim sobom i razumevanje sa bližnjima, pa čak i kada ruše stereotipe i uloge koje smo im namenili, ključ za “happy end”.

Mika Nousiainen stvara likove sa kojima se smejemo i sa kojima saosećamo, istovremeno nas diskretno podstičući da razmišljamo o vlastitim ranjivostima. Ovo zabavno i neopterećujuće putovanje može nam pomoći upravo pred praznike, kad budemo pravili listu prioriteta za 2024.

Piše: Vojislava Crnjanski Spasojević
Izvor: mercatorcentar.rs

Povezane knjige