• Izdavačka kuća Odiseja

Prikaz romana ,,Reci šta te muči net" Džeklin Vilson

Prikazi / 04.04.2017.
Preporučila bih ga učiteljima i učiteljicama - da shvate da se vaspitno-obrazovni proces ne sastoji samo u sprovođenju Nastavnog plana i programa, već u uvažavanju svih mališana, koji su na putu da postanu dobri ljudi.
prikaz romana ,,reci šta te muči net quot džeklin vilson

Koja bi bila vaša prva pomisao kada bi vaša škola imala školski sajt na kome bi mogli da pišete sve šta vas muči, umesto da to iznosite ispred celog odeljenja? Neki od vas bi rekli da je to sjajna ideja.

Sigurno Vam je poznat onaj osećaj neprijatnosti koji nastane kada treba da javno govorite o svojim problemima. Dešava se, često, da vas na času pitaju: "Zašto ova jedinica?"; "Zašto si u toj meri nestašan/nestašna?" a vi ste se, jednostavno, zaljubili u druga/drugaricu iz odeljenja... Kako to reči ispred svih?

Da bi izbegao sve te neprijatnosti, učitelj Branko Brzić, koji ni tručice ne liči na ostale učitelje, napravio je jedan sajt:

Napravio je pričaonicu da nam služi umesto razgovora na času odeljenske zajednice. Znate ono kad svi posedate u krug, pa se vrpoljite na stolici zato što se od vas očekuje da pričate pred svima o svojim problemima.

Najbolje od svega je, kako se čini, što možete na ovom sajtu da anonimno pišete o svojim problemima:

Napravio sam fenomenalan, skroz kul i otkačen sajt kome možete da pristupate preko računara u učionici! Kad god neko od vas ima problem, treba samo da sačeka da na njega dođe red da koristi računar i da na sajtu reci-šta-te-muči.net ukuca šta ga muči. Kapirate? Ne morate da se potpišete. Onda svi možemo da se uključimo , komentarima i savetima - koji će biti ljubazni i konstruktivni inače ću vas ugaziti s martinkama na nogama, kapirate?

Kako su učenici prihvatili ovaj sajt? Kako su drugi učitelji reagovali? Kroz priče: "Šta muči Jelku", "Šta muči Gašu?", "Šta muči Jasnu"; "Šta muči Mišu?" "Šta muči Ivu?", "Šta muči Teodoru?", "Šta muči Natašu?" saznajemo ne samo šta muči mališane, nego i kako preživljavaju probleme zahvaljujući učitelju Branku:

Naravno da te učitelj voli. On je jedan divan, ljubazan čovek koji voli svu decu. A NAROČITO tužne male dušice koje prolaze kroz čupav period u životu.

Roman reci-šta-te-muči.net bih preporučila deci - da znaju da nisu sami sa svojim problemima, da postoji još mnogo mališana koji imaju iste probleme.

Preporučila bih ga učiteljima i učiteljicama - da shvate da se vaspitno-obrazovni proces ne sastoji samo u sprovođenju Nastavnog plana i programa, već u uvažavanju svih mališana, koji su na putu da postanu dobri ljudi.

Izvor: Učiteljica koja ne želi da odraste

Povezane knjige