• Izdavačka kuća Odiseja

Prikaz knjige ,,Kako preživeti svoju porodicu"

Prikazi / 22.08.2018.
Džon Kliz je britanski komičar, kod nas najpoznatiji kao jedan od tvoraca Letećeg cirkusa Montija Pajtona, a Robin Skiner je jedan od utemeljivača grupne analize i osnivač Instituta za porodičnu terapiju u Londonu. Spajajući oba sveta, ova knjiga pokušava da nam na duhovit i posve "ljudski"način predstavi neke od ključnih životnih faza, prekretnica, kao i proširi vidike i pruži uvid u neka vrlo intimna i "škakljiva" pitanja.

Vreme u kome živimo i brz, haotičan tempo života često ne ostave mnogo vremena (i želje) za psihološku dobronamernost, negovanje i rad na sebi. Životno bitna pitanja, (kao što su - kako biramo partnere? Zašto se zaljubljujemo? Koje uloge partneri igraju u paru? Koliko i kako porodice iz kojih potičemo utiču na naš karakter, mentalno zdravlje i način života? Kako se ponašamo sa svojom decom? Kako da nam deca izrastu u uravnotežene osobe? I zbog čega je seks toliko važan?) bivaju na žalost olako mistifikovana kroz društvenu prizmu koja psihoanalizu (i bilo kakav angažman u tom smislu) smatra mračnom i "zastranjenom" ulicom socijalnog ponašanja i bivstvovanja.

Ono što modernom liberalno-rigidnom čoveku ponestaje tokom života i ono čega se većina rado seća sa setom i nostalgijom za "vremenom koga više nema", to je-igra. Dečija, nesputana, slobodna igra. E sad, da bi odrastao čovek mogao sa lakoćom da prihvati "ulogu deteta" (koja obuhvata sva njegova dosadašnja iskustva, ali ih izdiže na novi nivo) u svom zrelom dobu, potreban mu je poznat metod. Nešto čime se koristi celog svog života, a ne predstavlja mu problem u smislu da deluje "previše dečije" ili čak, ponižavajuće. To sredstvo je-humor.

Spajajući oba sveta, ova knjiga pokušava da nam na duhovit i posve "ljudski"način predstavi neke od ključnih životnih faza, prekretnica, kao i proširi vidike i pruži uvid u neka vrlo intimna i "škakljiva" pitanja. Da bi od starta odstranila bilo kakav osuđujući ili "vodički" utisak (koji bi mogao da odbije onog koji čita), napisana je u formi dijaloga! Čitalac je postavljen u treće lice, aktivnog posmatrača razgovora između priznatog psihoterapeuta Robina Skinera i njegovog bivšeg pacijenta, komičara Džon Kliza koga verovatno svi znate iz legendarnih Pajtonovaca. Džon Kliz je britanski komičar, kod nas najpoznatiji kao jedan od tvoraca Letećeg cirkusa Montija Pajtona. a Robin Skiner je jedan od utemeljivača grupne analize i osnivač Instituta za porodičnu terapiju u Londonu.

Ovakvim pristupom je vrlo vešto onemogućeno da se čitalac ikako oseti ugroženo, već zapravo krajnje neposredno. On vrlo lako dobija dojam da sedi udobno u svojoj fotelji, pije čaj i lagodno čita dijalog nekih urnebesno duhovitih i pametnih ljudi, na teme koje ga zanimaju.

Sve to i jeste činjenica, ali stavljanjem svih tih komponenti u neposredni "nije o meni" i "oni pričaju o sebi" okvir, začinjen sa dosta humora i bliskosti ova dva "glavna glumca", čini celu stvar manje ozbiljnom i teme se provlače kao kroz igru. Takođe, oba "glumca" nesebično dele sa čitaocem vrlo intimne stvari i osećanja, što pojačava utisak bliskosti i "slobodne teritorije".

Sadržaj knjige prati sve faze života, počev od rođenja. Potpuni pregled razvoja ličnosti je onaj koji integriše psihodinamski pristup i psihosocijalnu teoriju. Pod psihosocijalnom teorijom podrazumeva se da se faze života osobe od rođenja do smrti obrazuju putem socijalnih uticaja u sadejstvu sa fizički i psihički sazrevajućim organizmom.

Jednostavnim, pristupačnim jezikom njih dvojica "prolaze" kroz sve faze razvoja ličnosti, gde nam Kliz čini veliku uslugu svojom fascinantnom radoznalošću. Sa druge strane, Robin Skiner daje vrlo opširne i jasne opise i isustva koje čitalac nakon završenog čitanja može dalje "procesuirati" na svoj način, dalje dolazeći do "odgovora" koje je "tražio" u ovoj knjizi.

Da budemo jasni: ova knjiga ne pruža magična otkrića o svetu koji nas okružuje. Ona ne pruža veličanstveno svetlucave odgovore kakve uglavnom promovišu jeftine i manipulativne literature popularne psihologije. Ne.

Ova knjiga na svoj jednostavan, duhovito-krativan način kroz igru motiviše čitaoca da razmišlja o uzrocima i posledicama koje se dešavaju kroz života, svima nama. Ona "čačka" prelomne tačke razvitka ličnosti na jedan blesavo intiman, "ljudski" način, praveći sigurno i bezbedno tle za menjanje iskustava i podršku ka promenama, ukoliko su potrebne.

Da bi cela "stvar" bila još zabavnija, svako poglavlje propraćeno je komičnim crno-belim ilustracijama, stripovima koji dočaravaju smešnu stranu teme.

Obojena nesumnjivom harizmom oba glavna glumca, ona osvaja publiku širom sveta i sa razlogom je svetski best-seller već 25 godina. Iako pisana za laike, ova knjiga se i u stručnim krugovima psihologa, psihijatara i psihoterapeuta već godinama smatra za jednu od najboljih na temu porodičnih odnosa i razvoja deteta. Knjiga se posebno preporučuje svima koji tek treba da stupe u brak, onima koji imaju decu, srednjoškolcima i studentima. Lično bih je preporučila svima. :)

„Kliz i Skiner su u knjizi Kako preživeti svoju porodicu postigli da običnim jezikom, običnim ljudima objasne kako funkcionišu međuljudski odnosi.“ „Knjiga od izuzetnog značaja.” Brtish Journal of Psychiatry

Piše: Marija Blagojević

Izvor: Trablmejker

Povezane knjige