• Izdavačka kuća Odiseja

Prikaz knjige ,,Hoću kući" Jasminke Petrović

Prikazi / 06.05.2019.
Ovu knjigu ne preporučujem samo deci, iako se prvenstveno njima obraćam. Ovu knjigu preporučujem odraslim osobama, roditeljima koji bi trebalo da ne dozvole deci da uopšte pomišljaju da potraže druge roditelje.
prikaz knjige ,,hoću kući quot jasminke petrović

Draga deco,

Koliko ste puta hteli da odete daleko od kuće? Koliko ste puta hteli da promenite svoje roditelje? Da nađete neke bolje? Koliko puta? A da li ste razmislili koliko je ta ideja dobra? Danas imam priliku da vam predstavim Vašeg vršnjaka Nikolu, koji se suočava sa istim problemima odrastanja na 88 strana knjige „Hoću kući“ Jasminke Petrović u izdanju izdavačke kuće Odiseja. Verujte mi, nećete ostati ravnodušni.

Nikola je nestašan, kao i većina Vas.

Između kelerabe i prženih krompirića, uvek bira ono što je manje zdravo. Između čokolade i jabuke, uvek bira ono slađe. Između ćutanja i pričanja, uvek bira ono što će mamu više da iznervira. Između "napred" i "nazad", uvek bira ono što tati manje odgovara. Između "hoću" i "neću", uvek bira "neću". Između "malog" i "velikog", uvek bira "najveće". Između "ranije" i "kasnije", uvek bira "sad, odmah".

Na primeru Nikole nećete prepoznati samo sebe, već i one koji pokušavaju da odrastu. Da li su i vaši izori ovakvi? Možda jesu. Naš junak, Nikola, je možda otišao korak dalje i rešio da menja svoje roditelje, jer smatra:

Moji roditelji su grozni! Svi imaju bolje roditelje od mene! Kakva nepravda! Krajnje je vreme da ih promenim.(...) I tako je pala odluka. Iz ovih stopa kreće u potragu za novim roditeljima. Samo još da smisli gde da ih nađe. U komšiluku? U susednoj državi? U Evropi? Africi? Australiji? Na Severnom polu? U oglasima? Na Fejsbuku? Stop! Ništa od pomenutog. Za tako simpatičnog i pametnog dečaka, kakav je Nikola, roditelji se mogu naći jedino na drugoj planeti.

Da li se neko od Vas dosetio ovekve ideje? Sigurno jeste. E zato Vam, draga deco, preporučujem ovu knjigu. Da shvatite zašto je naš Nikola na kraju poželeo da se vrati kući. A kuda je otišao? To ostaje na Vama da zaključite.

P.S. Ovu knjigu ne preporučujem samo deci, iako se prvenstveno njima obraćam. Ovu knjigu preporučujem odraslim osobama, roditeljima koji bi trebalo da ne dozvole deci da uopšte pomišljaju da potraže druge roditelje. Budite model, budite uzor, budite motivacija. Budite roditelj koji se seća kako je biti dete.

 

Izvor: Učiteljica koja ne želi da odraste

Povezane knjige
Hoću kući!
528 rsd 660