• Izdavačka kuća Odiseja

Predstavljanje romana ,,Male žene" Luize Mej Alkot u časopisu Superteen

Prikazi / 30.01.2020.
Ova bezvremenska priča u našim je bioskopima od 23. januara,  a mi smo odlučili sa našim prijateljima iz izdavačke kuće Odiseja da vam danas predstavimo ovu sjajnu knjigu koju po našem mišljenju treba da pročitaju svi ljudi, a mogla bi se naći i na spisku lektire u srednjoj školi.
predstavljanje romana ,,male žene quot luize mej alkot u časopisu superteen

Kada je 1867. godine dobila zahtev od izdavača da napiše roman za žene, Luiza Mej Alkot je u svom dnevniku napisala: „Nikada nisam volela da se družim sa devojkama, niti ih poznajem mnogo, osim mojih sestara”. Nije bila oduševljena idejom, ali njenoj porodici je bio potreban novac pa je prionula na posao ni ne sluteći da će njen „roman za žene” postati jedan od najvoljenijih klasika američke književnosti.

Roman je doživeo neverovatan uspeh. Danas se smatra jednim od najprodavanijih romana iz tog perioda a Luiza jednom od prvih „književnih zvezda”. Godinama nakon što je roman objavljen, čitaoci i novinari su opsedali autorkin dom u potrazi za odgovorima, kao i novinski portretisti koji su želeli da sa čitaocima podele kako čuvena autorka izgleda (Luiza ih je, navodno, rasterivala baštenskim crevom). Prvi tiraž ,,Malih žena” od 2000 primeraka prodat je za samo dve nedelje. Godinu dana nakon objavljivanja „Malih žena” objavljen je i nastavak „Dobre supruge”, napisan na zahtev publike koja je insistirala da sazna šta se dalje događalo u životima četiri sestre.

„Male žene” su i danas predmet rasprava, i njihova popularnost ne jenjava. Procenjuje se da je do danas prodato više od deset miliona primeraka širom sveta. Čak i 150 godina nakon što je objavljen, roman Luize Mej Alkot inspiriše čitaoce i umetnike širom sveta. Na osnovu njega snimljeno je i odigrano više od dvadeset filmova (prvi put kao nemi film, davne 1917. godine), TV serija i pozorišnih predstava.

Danas sam prestavljamo novo izdanje ovog romana koje je objavila izdavačka kuća Odiseja.

U pitanju je nov, integralni prevod doživljaja sestara Marč – Džo, Meg, Ejmi i Bet. Roman prati odrastanje četiri mlade žene koje imaju sasvim drugačije snove i životne ambicije. Stvarajući ove nezaboravne junakinje, Luiza Mej Alkot je jasno pokazala svoj stav na kojem se temelji feminizam: svaka žena ima pravo da odabere svoj životni put. Ma koji put izabrala, on je ne čini manje ili više ženom.

Izvor: www.superteen.rs

Povezane knjige
Male žene
880 rsd 1.100