• Izdavačka kuća Odiseja

Predstavljanje biblioteke ,,Pipi", Dnevnik RTS

Vesti / 31.07.2018.
Predstavljanje nove Odisejine biblioteke ,,Pipi" i romana ,,Pipi Duga Čarapa na brodu", Dnevnik RTS 1, 28. 07. 2018. Autorka priloga Gordana Pavlović Glavinić. Govore ilustrator Tihomir Čelanović i Sandra Bakić Topalović.
predstavljanje biblioteke ,,pipi quot , dnevnik rts

Slavna junakinja književnosti za decu – Pipi Duga Čarapa, koju je pre sedam decenija stvorila Astrid Lindgren, oduševljava i današnje generacije čitalaca. Izdavačka kuća "Odiseja" pokrenula je ediciju u kojoj će knjige Astrid Lindgren predstaviti u tvrdom povezu i sa novim ilustracijama. "Pipi Duga Čarapa na brodu" prva je knjiga te edicije, i to u novom prevodu.

Neobičnog izgleda i još neobičnijeg ponašanja, odrastajući bez pravila, mame i tate, uz majmuna i konja, snažna, buntovna i maštovita devojčica Pipi magnet je za drugu decu.

U njenim pričama i društvu uživaju njeni uzorni prijatelji Anika i Tomi, sve dok se iznenada ne pojavi Pipin otac kapetan Jevrem Duga Čarapa i pozove je da ponovo s njim luta morima.

To je siže knjige "Pipi Duga Čarapa na brodu" u kojoj junakinju vidimo u modernijem vizuelnom identitetu.

"Ta nova izvedba Pipi se prilično razlikuje od stare verzije, zato što se moj stil bazira, oslanja na francusku i belgijsku strip školu pedesetih i šezdesetih godina. Nisam pristupio konkretno samo kao profesionalac koji odrađuje ilustracije nego sam se na neki način osetio kao dečak i mislim da je to dobrim delom zbog toga što Pipi svojim stavom u stvari predstavlja slobodu, uopšteno govoreći", objašnjava ilustrator Tihomor Čelanović.

Za prevod je zaslužna Slavica Milosavljević.

"Poslednji prevod datira još iz šezdesetih godina, tako da smo mi želeli da novim prevodom koji je dosta savremen približimo još više priču današnjoj deci. Nadamo se da će baš ova edicija, baš ova izdanja ' Pipi Duge Čarape' privući još neke čitaoce koji treba tek da se upoznaju sa likovima Astrid Lindgren", rekla je Bakić Topalovićeva.

Osim trilogije o Pipi u novoj biblioteci biće objavljena knjiga "Ronja razbojnička kći", romani o Loti namenjeni nešto mlađim čitaocima, kao i druga manje poznata dela Astrid Lindgren. Sve knjige edicije "Pipi" ilustrovaće Tihomir Čelanović.

Autorka priloga: Gordana Glavinić
Izvor: RTShttp://www.rts.rs/page/stories/ci/story/8/kultura/3214188/pipi-duga-carapa-u-novom-prevodu-sa-novim-ilustracijama.html

Povezane knjige