• Izdavačka kuća Odiseja

Odiseja u Negotinu - projekat Priče sa Severa u organizaciji Ambasade Švedske

Vesti / 08.10.2020.
Devojčica Pipiloti Viktuali Rulgardini Krusmjanti Efraimsdoter Lungstrump iz Švedske, poznatija kao Pipi Duga Čarapa, čije avanture još od 1945. kada je prvi put objavljena do danas prate brojne generacije čitalaca, bila je junakinja edukativne radionice na dečijem odeljenju Narodne biblioteke “Dositej Novaković”.
odiseja u negotinu projekat priče sa severa u organizaciji ambasade švedske

Popularna Pipika, jedna od najpoznatijih književnih junakinja švedskog pisca Astrid Lindgren zainteresovala je najmlađe Negotince iz Predškolske ustanove “Pčelica” koji su o njoj saznali koju reč više od njenih izdavača u Srbiji, izdavačkih kuća “Kreativni centar” i “Odiseja”.

“Današnji program realizujemo u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji. On je deo njihovog projekta “Priče sa severa”. Pored dve radionice koje su održali predstavnici izdavačkih kuća “Odiseja” i “Kreativni centar” otvorena je i izložba ilustracija iz knjiga švedskih autora za decu”, kaže Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković”.

Svako od učesnika ove čitalačke radionice, organizovane u okviru „Dečije nedelje“, dobio je na dar, između ostalog, i knjigu “Pipi Duga Čarapa”. Zamenik ambasadora Švedske u Beogradu, Joakim Vern, negotinskoj biblioteci je uručio komplet knjiga švedskih autora za decu, na srpskom jeziku.

“Ambasadi Švedske i meni lično veoma je važno da knjige čitamo zajedno sa decom. Sećam se to je radila i moja majka, što je na mene veoma ostavilo trag. Mislim da svi zajedno, i mi i lokalna samouprava, zajedno realizujemo projekat popularizacije knjige od malih nogu. U Negotinu sam, inače, prvi put. Mali je grad, ali lep i želeo bih da ponovo dođem”, kaže Joakim Vern, zamenik ambasadora Švedske u Beogradu.

U okviru projekta “Priče sa severa” tokom oktobra planirana je i onlajn radionica za bibliotekare i nastavnike srpskog jezika o radu sa tinejdžerima koju će održati književnik Jasminka Petrović, kao predavanje na temu konkurisanja za projektna sredstva o čemu će govoriti Ana Pejović.

Za goste iz ambasade Švedske i izdavačkih kuća “Kreativni centar” i “Odiseja” Vladimir Veličković, predsednik opštine organizovao je danas prijem u maloj sali Skupštine opštine Negotin.

Piše: Suzana Mihajlović-Jovanović
Fotografija: www.ngportal.rs.

Izvor: www.ngportal.rs