• Izdavačka kuća Odiseja

Nesbeov Doktor Proktor u Politikinom Kulturnom dodatku

Prikazi / 30.12.2019.
Književna kritičarka Nađa Bobičić je u tekstu ,,Avantura i odrastanje" pisala i o Doktoru Proktoru Jua Nesbea. Kulturni dodatak Politike, 28.12.2019.
nesbeov doktor proktor u politikinom kulturnom dodatku

Ju Nesbe, našoj publici najpoznatiji kao pisac krimi-romana, napisao je i serijal knjiga o doktoru Proktoru. Do sada su na naš jezik objavljene četiri knjige u izdanju izdavačke kuće Odiseja. U drugoj od njih, Doktor Proktorova vremeplovna kada, junaci serijala Lisa i Bule odlaze u pomoć doktoru koji se zaputio u prošlost i u Pariz da vrati svoju staru ljubav. Opet se pojavljuje međugeneracijsko savezništvo, između starijeg doktora i junaka.

Reč je o satiri. Bule je jako sitan, nespretan dečak koji je žrtva vršnjačkog uznemiravanja, što se dosta jasno uočava i pored dominantno humorističkog tona teksta. Za razliku od njega, Lisa je smirenija i racionalnija. Ta dva lika izgrađena kao kontrast međusobno se dopunjuju u zajedničkim avanturama.

Možda i najuspeliji aspekti Nesbeovog pisanja za decu tiču se filmičnosti radnje, kao i autorovog poigravanja s matricama ljubavnog, avanturističkog, krimi zapleta. Sva ta humoristična papazjanija u cilju je uspostavljanja savezništva između različitih neobičnih, grotesknih likova. Oni međusobno ismevaju sopstvene mane, ali ne na zlonameran način već kako bi zajednički uspeli da prevladaju mnogobrojne nevolje. A putovanje kroz vreme uz pomoć vremeplovne kade ne nosi mali broj rizika i nezgoda. Avanture su u funkciji odrastanja likova, i to ne samo kao individua već i kroz zajedništvo s prijateljima različitih uzrasta, identiteta i iskustava.