• Izdavačka kuća Odiseja

Mene je teško ne voleti - preporuka Biblioteke grada Beograda

Prikazi / 15.03.2021.
Ne znate šta da čitate? Biblioteka grada Beograda preporučuje ,,Mene je teško ne voleti" Jasminke Petrović.
mene je teško ne voleti preporuka biblioteke grada beograda

Sam naslov romana „Mene je teško ne voleti” Jasminke Petrović navodi na pitanje ko je to kome se ne može odoleti i koga je teško ne voleti. Odgovor sledi već na samom početku romana. Reč je o kućnom ljubimcu, psu Krci. Devojčica Nina i njen pas Krca su glavni junaci ovog romana, koji je pre svega duhovito štivo, ispričan delom iz ugla Nine, a delom iz ugla Krce.

Krca je, zapravo, pas mešanac kome je glavna zabava grickanje i cepanje papuča, pravljenje konfeta od časopisa, razvlačenje toalet papira po sobama, pa mu je zbog toga Ninin tata i dodelio nadimak Napast. Ali, bez obzira na sve ovo, na Krcu niko ne može biti dugo ljut i njega je, zaista, teško ne voleti. Jer, njegov pogled miluje, on voli bez zadrške, on pomaže kad treba, on je ustvari jedan dobar pas, kroz čiji unutrašnji glas se dobijaju prave lekcije o životu.

Nina, osim što voli svog krznenog ljubimca Krcu, voli da ide na balet i mašta kako će jednog dana postati prava balerina. Naravno, gde je Nina tu je i Krca, pa on tako postaje deo baletske predstave „Krcko Oraščić”, kojoj se uskoro bliži premijera. Da li će Krca biti na nivou zadatka i kako će odigrati svoju ulogu? Odgovori na ova pitanja čekaju sve one koji pročitaju ovaj uzbudljiv roman.

Zgode i nezgode koje iskrsavaju na časovima baleta, među Nininim drugaricama, balerinama i u porodici Perišić sigurno će zabaviti i nasmejati čitaoce. Ali, pojedine situacije u romanu navešće na razmišljanje da li osoba treba da se menja samo da bi se dopala drugima ili šta se desi kada neko shvati da kućnog ljubimca, koji mu je do juče bio sve, više ne želi kraj sebe.

Roman je pogodan za decu uzrasta od 7 do 10 godina.

Autorka preporuke: Violeta Đorđević
Izvor: stadacitam.rs

Povezane knjige