• Izdavačka kuća Odiseja

Magazin Optimist o romanu ,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano

Prikazi / 22.11.2019.
,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano je kratak ali emotivno snažan roman koji se, između ostalog, bavi temom promene pola, zatim temama emotivnog odnosa između brata i sestre i (ne)prihvatanja drugosti.
magazin optimist o romanu ,,mladi trogloditi quot emanuele pagano

Adel već deset godina vozi školski autobus kroz predivne, ali i pogibeljne predele francuske obale Ardeš. Rođena je na jednoj obližnjoj farmi u blizini gradića u kom i danas živi. Ipak, niko se ne seća male Adel. Uprkos snažnom lokalnom akcentu kojim govori i to što je odmah odbila odgovoran posao, Adel je za lokalno stanovništvo i dalje neko ko je došao sa strane.

,,Već deset godina živim u laži među planinama”.

Adel za ove krajeve vezuju brojna sećanja. Dok prevozi decu od kuće do škole i obrnuto, Adel nam kroz fragmente sećanja dalje kroki svog života. Školska godina, kao i vožnja autobusom traju, dane smenjuju meseci, a sećanja samo naviru. Adel se seća čak i svog rođenja. Bila je predivno dete. Dečak. Na ponos ocu. Kasnije će taj ponos malo splasnutii kada otac otkrije da mu se sin jedinac mnogo bolje snalazi u kuhinji nego na njivi ili u radionici. A i da voli da oblači žensku odeću. Majka to razume. To su mladalačke bubice. Proći će ga. Godine prolaze, a ovo ne.

 

Ceo tekst pročitajte na sajtu magazina Optimist

Povezane knjige
Mladi trogloditi
Rasprodato