• Izdavačka kuća Odiseja

Ko je bila prava Madiken?

Zanimljivosti / 26.01.2024.
Jeste li znali da je lik Madiken inspirisan stvarnom ličnošću?
ko je bila prava madiken

Inspiraciju za lik Madiken Astrid Lindgren je pronašla u svojoj najboljoj drugarici Ana-Mariji Fris koju su svi zvali upravo Madiken!

Astrid i Ana-Marija upoznale su se kada su imale sedam godina i ubrzo postale tandem poznat po nestašlucima. Postale su „krvne sestre“ i obećale jedna drugoj da „nikada neće lagati, napustiti i izdati jedna drugu“. Astrid je tvrdila da su se u životu posvađale samo jednom, i to kada su imale devet godina, tako da je svađa brzo prošla.

Kada su postale „prestare za igru” svi su se nadali da će njihovim nestašlucima i lutanjima po šumi doći kraj. Međutim, i u svojim tinejdžerskim danima Astrid i Madiken su ostale verne sebi. Kada je Madiken slavila svoj 17. rođendan Astrid i još nekoliko drugarica prerušile su se u prosce koji su došli da joj se udvaraju.

Putevi će im se razići kada se Astrid preseli u Stokholm, ali su održale vezu pismima, sve dok se i Madiken nije preselila sa suprugom u glavni grad Švedske. I Astrid i Madiken su tada bile mlade majke, te su zajedno šetale decu Vasaparkenom. Tokom rata Astrid je bila zaposlena u vladinoj tajnoj kancelariji za cenzuru pošte gde je našla zaposlenje i za Madiken. Nakon rata Astrid je debitovala kao spisateljica, a Madiken je radila kao predavačica književnosti za decu u istoj izdavačkoj kući u kojoj je Astrid radila kao urednica i izdavala svoje knjige.

Smisao za humor, interesovanje za decu, književnost, prirodu i zabavne igre spojili su ove dve devojčice koje su ostale bliske prijateljice tokom celog života. Jedna drugoj su održale govore na proslavama osamdesetih rođendana. Poslednje dve godine života Madiken je provela u bolnici u kojoj ju je Astrid redovno posećivala.

Nakon njeni smrti Astrid je napisala: „Pogrešno je reći da se naše prijateljstvo završilo nakon 77 godina, naše prijateljstvo i dalje ostaje, iako jedna od nas nije živa.”

Povezane knjige
Maštovita Madiken
660 rsd 825