• Izdavačka kuća Odiseja

Kako naći pravu knjigu za sebe (Predstavljanje romana ,,Zipolijevo pleme" u listu Danas)

Prikazi / 26.08.2020.
Najpoznatiji roman Davida Nela, jednog od najčitanijih savremenih katalonskih pisaca za decu i odrasle, Zipolijevo pleme (La Tribu des Zippoli, 2017), prva je knjiga ovog autora prevedena na srpski jezik.
kako naći pravu knjigu za sebe (predstavljanje romana ,,zipolijevo pleme quot u listu danas)

Knjigu je objavila IK Odiseja, u prevodu Jelene Petanović i sa ilustracijama Biljane Mihajlović. Zipolijevo pleme roman je o Giljemu, dečaku koji raste u porodici ljubitelja knjiga a ne voli da čita. Još mu teže padaju obavezni odlasci u školsku biblioteku gde svake nedelje mora da uzme knjigu za koju unapred zna da će mu biti dosadna.

Ipak, Giljem će jednog dana sasvim slučajno nabasati na roman Zipolijevo pleme i šokiraće se kad shvati da se pripovedač iz knjige obraća baš njemu, kao i da svako ko zaviri u knjigu u njoj zatiče priču koja se transformiše prema čitaočevim interesovanjima. David Nelo ovim uzbudljivim, avanturističkim romanom o čitanju poručuje da čitalac čuči u svakom od nas – potrebno je samo da pronađemo pravu knjigu za sebe.

David Nelo je katalonski pisac, prevodilac i muzičar. Poznat je po romanima za decu i mlade koji su prevedeni na više od deset svetskih jezika. Za svoju prvu knjigu za decu Albert i grickači smeća dobio je nagradu Vaixell de Vapor 1994. Dok je pisao ovaj roman nije imao ambicije da postane pisac, sebe je tada video kao muzičara, ali mu je izdavač nakon osvojene nagrade tražio da napiše roman za tinejdžere. Nelo je to učinio i 1996. objavljen je njegov drugi roman Katedrala. Od tada je napisao više od četrdeset knjiga, većinom za decu i mlade, i dobio brojne književne nagrade. Njegova dela su prevedena na više od deset svetskih jezika.

Izvor: www.danas.rs

Povezane knjige
Zipolijevo pleme
220 rsd 693 Akcija