• Izdavačka kuća Odiseja

JUBILEJ Sedam decenija Pipi Duge Čarape

Vesti / 01.08.2018.
Verovatno nema deteta koje nije čulo za Pipi Dugu Čarapu i gotovo da nema devojčice koja se bar jednom u svom detinjstvu nije maskirala u nesvakidašnju vršnjakinju s riđim pletenicama... I
jubilej sedam decenija pipi duge čarape

Verovatno nema deteta koje nije čulo za Pipi Dugu Čarapu i gotovo da nema devojčice koja se bar jednom u svom detinjstvu nije maskirala u nesvakidašnju vršnjakinju s riđim pletenicama... Ime slavne junakinje smislila je kćerka švedske spisateljice, a hrabru i otresitu devojčicu iz priče prvo su kritikovali jer su smatrali da nije dobar uzor deci!

Ovu slavnu junakinju književnosti za decu pre sedam decenija je stvorila Astrid Lindgren (1907-2002), koja nije ni planirala da postane pisac, ali su je proslavile legendarne avanture pegave devojčice.

Priča kaže da je sve počelo u teškim trenucima za Astrid i njenu kćerku Katrin, koja je bila bolesna. Da bi joj olakšala te trenutke i razonodila je, majka ju je upitala: "Šta da ti pričam?" Ona joj je odgovorila: "Pričaj mi o Pipi Dugoj Čarapi". I tako je Astrid svojoj kćerki počela da priča o avanturama male devojčice koja je živela sama jer joj je majka umrla, a otac, moreplovac, nestao tokom bure. Pipi je radila šta je želela, bila je izuzetno jaka i samostalna, otresita i neustrašiva.

Kasnije su sve te priče o zanimljivoj i nesvakidašnjoj devojčici pretočene u knjigu, zatim i ekranizovane. Interesantno je da je u početku ova dečja knjiga naišla na negativne kritike, a Pipi smatrana kontroverznom i neprikladnom da bude uzor deci.

Međutim, romani su ubrzo postali popularni i do sada su prevedeni na čak 92 jezika, a prema njima je snimljeno više crtanih i igranih filmova. Planetarnu slavu uloga riđokose i pegave devojčice donela je glumici Inger Nilson (59). Imala je samo osam godina kada je uskočila u kostim Pipi i to joj je i odredilo karijeru. Inger se kasnije pojavljivala u tek nekoliko filmova i serija, učestvovala je u švedskom rijalitiju, a poslednjih godina prihvatila je manje uloge iako radi kao sekretarica u jednoj kompaniji i srećno je udata.

Stan švedske spisateljice u kom su pisani romani o Pipi Dugoj Čarapi otvoren je pre tri godine za posetioce. Na adresi Dalagatan 46 u Stokholmu, Lidgrenova je provela veći deo života. Tu su rasla i njen deca Lase i Karin, od kojih je kasnije pozajmila ideje za mnoge knjige i koje su prvo prolazile njihovu oštru cenzuru. Lindgrenova je 1985. u Srbiji dobila Povelju Zmajevih dečjih igara.

Naša izdavačka kuća "Odiseja" nedavno je pokrenula ediciju u kojoj će knjige Astrid Lindgren predstaviti u tvrdom povezu i sa novim ilustracijama.

Neobičnog izgleda i još neobičnijeg ponašanja, odrastajući bez pravila, mame i tate, uz majmuna i konja, snažna, buntovna i maštovita devojčica Pipi magnet je za drugu decu. U njenim pričama i društvu uživaju njeni uzorni prijatelji Anika i Tomi, sve dok se iznenada ne pojavi Pipin otac kapetan Jevrem Duga Čarapa i pozove je da ponovo s njim luta morima. Ovo je siže knjige "Pipi Duga Čarapa na brodu", prve u pomenutoj ediciji.

 

Izvor: www.republika.rs

Povezane knjige