• Izdavačka kuća Odiseja

Intervju sa Bebeti do Amaral Guržel, Večernje Novosti

Intervjui / 17.05.2017.
KNjIŽEVNOST je način da učestvujem u politici, pokušaj da promenim stvari. Knjige koristim kao oružje, sviđa mi se angažovanost. Zašto čovek piše? Zato što ga nešto muči i provocira, bilo to lepo ili ružno, prelepi cvet ili užasna situacija - kaže, za "Novosti", brazilska autorka Bebeti do Amaral Guržel (1954), gošća Beograda i srpskog izdavača "Odiseje".
intervju sa bebeti do amaral guržel, večernje novosti

U Srbiju je stigla prvi put, i predstavila roman "Karolinin tajni dnevnik", koji je kod nas objavljen u prevodu sa portugalskog Tatjane Gazibare. Iza sebe ima dvadeset objavljenih knjiga za decu, mlade i odrasle, vlasnica je jedine feminističke knjižare u Brazilu, pod imenom "Lilit", poznata je po romanima o lezbijskoj ljubavi.

Dobro raspoložena i nasmejana, noseći kačket sa natpisom "Brazil" i majicu na kojoj piše "Beograd. Srbija", u razgovoru u knjižari "Makart", kaže nam da sada živi na relaciji Holandija - Brazil. U kratkim crtama upoređuje tri podneblja:

- Srbija je nasmejana zemlja, kao i Brazil. Otvoreniji ste od Holanđana koji ne vole bliskost. Muzika je ovde sjajna, kelneri baš i nisu uslužni, čudi me da svi puše i napolju i unutra, što je zabranjeno u Holandiji i Brazilu. Videla sam i siromašne na ulicama, a najpozitivniji utisak mi je bezbednost na ulicama. Šetala sam opušteno u jedan ujutru! To ne možete u Brazilu.

U svojim delima bavi se pitanjima rodne ravnopravnosti, feminističkim i socijalnim temama, voli, kaže, da "sluša glas manjina". U jedinom romanu koji je preveden na srpski piše o jednoj tinejdžerki, njenom sazrevanju i problemima koje nosi ovo životno doba.

Zbog siromaštva i velikih podela u brazilskom društvu, kaže, bila je i protiv organizacije Olimpijskih igara.

- Puno para je dato da se izgrade bazeni da bogati plivaju, dok Brazilci nemaju hranu. Ali mogu da vidim i drugu stranu, jer su hoteli puni, taksisti srećni, čak su i prostitutke počele da uče engleski, tako da na kraju svako dobija - kaže Bebeti i dodaje da piše knjigu o grafitima i porukama umetnosti na zidovima.

Fudbal je, dodaje, najveća stvar u Brazilu, uz karneval i sambu:

- Nismo se oporavili od kada smo izgubili 7:1 od Nemačke na Svetskom prvenstvu. Brazilski fudbal je sada stvarno loš. Ljuti smo na Nejmara koji dobija milione. Bio je idol u celoj zemlji, a onda smo otkrili da je deo afere "Panamskih papira". Zato imamo Martu u ženskom fudbalu. Kupujemo majice s imenom Nejmar, precrtavamo ga i pišemo Marta!

DEVOJAČKI DANI

- KAO što znate, u životu devojke se dešava mnogo stvari i htela sam da opišem: početak menstruacije, nevinost, prva seksualna iskustva, prve orgazme, odlazak na fakultet... Istovremeno, to je i slika našeg društva. Junakinja Karolina pripada srednjoj klasi i ima služavku koja iznosi probleme niže klase, siromašnih.

Autor: B Đorđević

Izvor: www.novosti.rs

Povezane knjige