• Izdavačka kuća Odiseja

I DECA ČITAJU NA MORU: savršene dečje knjige za letovanje

Zanimljivosti / 31.07.2019.
Odlazak na more sa decom uključuje niz raznovrsnih aktivnosti – od plivanja, pravljenja zamkova u pesku, preko isprobavanja novih ukusa sladoleda i skupljanja školjki. Ali kada sunce upeče i kada je neophodno provesti nekoliko sati ispod suncobrana roditelji često moraju da budu posebno domišljati. Knjiga u tim trenucima može biti pravi spas! ODISEJA vam stoga preporučuje naslove koji će toliko zaokupiti vaše klince da im sigurno neće biti žao što su nekoliko sati proveli u hladovini umesto u vodi.
i deca čitaju na moru savršene dečje knjige za letovanje

Odlazak na more sa decom uključuje niz raznovrsnih aktivnosti – od plivanja, pravljenja zamkova u pesku, preko isprobavanja novih ukusa sladoleda i skupljanja školjki. Ali kada sunce upeče i kada je neophodno provesti nekoliko sati ispod suncobrana roditelji često moraju da budu posebno domišljati. Knjiga u tim trenucima može biti pravi spas! Odiseja vam stoga preporučuje naslove koji će toliko zaokupiti vaše klince da im sigurno neće biti žao što su nekoliko sati proveli u hladovini umesto u vodi.

1. Pipi Duga Čarapa na brodu – Astrid Lindgren

Pipi je idealno društvo za svaku priliku, pa tako i za plažu. Najpoznatija junakinja švedske dečje književnosti živi sama u u Vili Vilobrdi, bez mame, tate i pravila koja važe za svu drugu decu, pa čak ni u školu ne ide, osim kad učiteljica vodi na izlet. Pipi ima konja, majmuna, veliko dvorište, kovčeg pun zlatnika, neverovatnu snagu i mašte na pretek. U njenom društvu Aniki i Tomiju nikad nije dosadno, ni kad sede u šupljem drvetu i slušaju Pipine doživljaje sa putovanja širom sveta, ni kad obilaze prodavnice, a kakav je tek provod odlazak s njom na vašar ili kad se ceo vikend igraju brodoloma. Svaki dan sa Pipi je luda avantura, a šta bi se drugo i moglo očekivati od ćerke gusarskog kapetana?

2. Rakun koji je hteo da opere ceo svet – Ištvan Lakatoš

U drugom delu Lakatoševog serijala o Nikoli Tesli kosmički rakuni opsednuti čistoćom krstare svemirom glancajući svaki njegov kutak: planete, komete, meteorske rojeve, čak i crne rupe ribaju dok ne postanu blistavobele. Pošto je većina živih bića pomalo štrokava, zli rakuni su počistili i stanovnike mnogih planeta, a sada je na red došla i Zemlja.

Kad se rakunski svemirski brod u obliku veš-mašine pojavi na nebu, Zemljani će okupiti specijalnu spasilačku ekipu koju čine jedinstveni i neuporedivi genije Nikola Tesla, njegovi klonovi (Superheroj Tesla, Galaktički Tesla, Gospodin Čovek Tesla, Mleko u kesi Tesla i neki još beskorisniji), dovitljiva devojčica Ema, štreber Varnava (sa nimalo štreberskim tajnim moćima), Inspektor Muškatla i armija urednih bakica naoružanih četkama i metlama, a spasioce predvodi lukava teta Čismenka koja mrzi prljavštinu i nered skoro isto koliko i kosmički rakuni. Garantujemo vam da posle ovog romana nećete morati da opominjete klince da za sobom pokupe otpatke i bace ih u kantu!

3. Doktor Proktor i velika krađa zlata – Ju Nesbe

Širom sveta hara jeziva banda pljačkaša, toliko strašna da se i Skotland Jard plaši da ih uhapsi. Lopovi su napravili fatalnu grešku kad su opljačkali Norvešku banku, jer ta mala zemlja ima tri superheroja koja umeju da se obračunaju s opakim zločincima. Naravno, to su Doktor Proktor, Bule i Lisa. Oni su hrabri, i naoružani najgenijalnijim izumima Doktora Proktora koji će (bukvalno) oduvati protivnike, a neko među njima ima sijaset ideja toliko šašavih da prosto ne mogu da ne upale. Šerl, Okholms i Doktor Makaroni (da, to su tajna imena naših omiljenih tajnih agenata) zaputiće se na tajni zadatak u maglovitu Englesku koju potresa fudbalska groznica uoči finala Kupa, i pokušaće da se uvuku u supertajnu lopovsku bandu.

Jasno vam je već da je u ovoj knjizi mnogo toga tajno i strogo poverljivo, ali ovo smemo da vam kažemo: knjiga je toliko smešna i zanimljiva, da smo sigurni da će vaša deca sedeti mirno i koncentrisano sve dok ne isprate do kraja najnovije avanture Doktora Proktora i njegovih hrabrih drugara.

4. Vrag Miodrag – Majkl Lorens

Zvrle Mrak u ovoj epizodi odlazi na letovanje pa od svih njegovih dosadašnjih avantura za čitanje na plaži biramo baš ovu. Nešto je krenulo po zlu, pa su Musktari umesto u najveći zabavni park na svetu stigli su u Smarajevo na moru. Zvuči dosadno? Ne možete ni da zamislite! To jest, bilo bi da ih tamo nisu dovele nečiste sile i da ih nije dočekao stari poznanik – đavolak Pavo koji im se popeo na glavu (i još ponešto) u epizodi Zle gaće, dok ga nisu smanjili i oterali. Promenio je ime (sada se zove Vrag Miodrag) ali ćud nije, i uopšte nije ni mio ni drag, iako bi mu to bilo pametnije, pošto je skroz malecki (otprilike veličine šargarepe) i poprilično nemoćan. Vrag ne bi bio vrag da ne izvodi vragolije, ali ni Musketari ne bi bili Musketari kad ne bi nadmudrili svakog ko reši da se poigra svetom.

5. Mrzim avanture – Džeklin Vilson

Imate dete koje nije avanturista po prirodi? Onda je roman ,,Mrzim avanture” pravi izbor za vas. Glavni junak romana, Laza, planirao je da raspust provede opušteno, ispred televizora i igrajući igrice. Pa zaslužio je, imao je sve petice i najbolji je đak u školi (ako se ne računa fizičko). Ali njegov tata je odlučio da ga pošalje u avanturistički kamp iako zna da Laza ne podnosi sport. Lazi će prvi dani u ovom kampu biti prava noćna mora, ali vremenom će se sprijateljiti sa drugom decom, probati nove stvari i shvatiti da mala doza avantura život čini samo zanimljivijim i boljim.

 

Izvor: www.makart.rs

Fotografija: www.makart.rs