• Izdavačka kuća Odiseja

Festival Mali jezici pišu veliku književnost

Dešavanja / 13.05.2019.
Odiseja je ove godine učestvovala na festivalu Mali jezici pišu veliku književnost, gde je predstavila svoja izdanja prevedena sa nordijskih jezika
festival mali jezici pišu veliku književnost

Festival Mali jezici pišu veliku književnost osmišljen je kao niz tribina i promocija na kojima se govorilo o jezicima i književnosti severne Evrope, o magičnoj privlačnosti skandinavske kulture. Na festivalu su učestvovali predavači s Grupe za skandinavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, Srpsko-finsko društvo SEURA, Skandinavski kutak, Ambasada Finske u Beogradu, kao i izdavači Odiseja, Geopoetika, Kontrast i Štrik, koji su predstavili svoja izdanja prevedena sa skandinavskih jezika. Tokom festivala trajao je i mini-sajam knjiga. Kako je nordijska književnost za decu sve popularnija među mladom srpskom publikom, rešili smo da na ovom festivalu govorimo baš o književnosti za decu koja nam stiže sa severa i to kroz predstavljanje serijala o Doktoru Proktoru Jua Nesbea. Pridružili smo se i tribini ,,Slalom kroz nordijsku književnost" na kojoj smo govorili o razlozima zbog kojih je nordijska književnost sve popularnija u svetu.

PROMOCIJA ,,EKSPLOZIVNI NORVEŠKI HUMOR"

Na promociji su govorili Radoš Kosović, prevodilac i Aleksandar Gubaš, menadžer projekta ,,Stari kontinent, novi ljudi: pronađi svoje mesto".

 

TRIBINA SLALOM KROZ NORDIJSKU KNJIŽEVNOST

Na tribini su govorili: Selja Ahava, književnica, Finska; Mirna Stevanović, viša lektorka za norveški jezik na Grupi za skandinavistiku; Dorijan Hajdu, vanredni profesor na Grupi za skandinavistiku; Marija Vukosavljević, urednica u Odiseji; Jasna Novakov Sibinović, urednica u Geopoetici. Razgovor je moderirala Ljubica Pupezin.

Povezane knjige