• Izdavačka kuća Odiseja

Ana Volc, STO SATI MRAKA

Prikazi / 14.11.2019.
Uzorno dete, otac koji radi u školi, majka umetnica. Nešto što deluje kao sasvim ok porodica. Ali ako otac napravi skandal o kojem bruji ceo grad a majka se pravi kao da se ništa nije dogodilo, dok uzorno dete dobija pretnje preko društvenih mreža, onda tom detetu ne ostaje ništa nego da pobegne od svih svojih problema.
ana volc, sto sati mraka

Uzorno dete, otac koji radi u školi, majka umetnica. Nešto što deluje kao sasvim ok porodica. Ali ako otac napravi skandal o kojem bruji ceo grad a majka se pravi kao da se ništa nije dogodilo, dok uzorno dete dobija pretnje preko društvenih mreža, onda tom detetu ne ostaje ništa nego da pobegne od svih svojih problema. Doslovno.

Emilija de Vit je nakon skandala koji je napravio njen otac rešila da spakuje kofere i pobegne od svega. Iznajmila je stan preko interneta, falsifikovala potpise roditelja, prošla pasošku kontrolu i stigla u svoj omiljeni grad – Njujork. Niko nema pojma gde se nalazi – osim zaposlenih na aerodromima – roditeljima je rekla da je sa prijateljicom u Nemačkoj a pošto je do tada uvek bila uzorno dete, nemaju razloga da joj ne veruju.

Kada je stigla na datu adresu i zazvonila na zvonce pored prezimena Grinberg shvatila je, međutim, da je prevarena. Ispala je glupa, pala je na foru staru koliko i internet (ili makar plaćanje preko interneta) – dala je novac ko zna kome, ko zna gde. Stan koji je mislila da je iznajmila nije nikada ni bio na oglasima. U njemu žive dečak i devojčica – Set i Ebi – koji čekaju majku da dođe s poslovnog puta.

Šta raditi sam u nepoznatom gradu? Bez novca, bez krova nad glavom. Emilija se zaputila u besciljno tumaranje Njujorkom gde je saznala da njenim problemima nije došao kraj – sprema se uragan Sendi, najrazorniji uragan koji će se ikada ustremiti na Njujork. Ni sama ne znajući kako, Emilija se ponovo našla na pragu Grinberovih gde je saznala da Setova i Ebina mama neće moći da dođe kući na vreme. Letovi su otkazani zbog oluje. Set i Ebi će se sažaliti na nepoznatu devojčicu i pustiće je u stan u kojem će, zajedno sa još jednim ,,izgubljenim slučajem”, Džimijem, napraviti uraganski azil u kojem će provesti sto sati mraka.

Holandska književnica Ana Volc je poznata kao autorka koja pisanju pristupa studiozno. Za sve svoje romane se, kako kaže, sprema kao da piše naučni rad. Za ,,Sto sati mraka”, međutim, nije bilo potrebe za takvom pripremom jer je ovaj roman inspirisan ličnim iskustvom. Ana je, naime, i sama odlučila da naprečac odleti u Njujork gde je živela tri meseca i to baš za vreme uragana Sendi kada je, kao i junaci njenog romana, danima lutala ulicama u potrazi za internetom i štekerima koje može da iskoristi da napuni mobilni telefon. Možda je baš to razlog što je roman koji je napisala izuzetno uverljiv i toliko voljen među tinejdžerima širom sveta.

izvor: www.makart.rs

Povezane knjige
Sto sati mraka
Rasprodato