• Izdavačka kuća Odiseja
čedomir cvetković
Čedomir Cvetković

Čedomir Cvetković (1925-2014) je rođen u Baroševcu (Srbija); živeo je i radio u Obrenovcu i Beogradu. Završio je najpre Višu pedagošku školu (ruski jezik), a na Beogradskom univerzitetu studirao engleski i francuski jezik.

Govorio i pisao engleski, ruski, finski i švedski jezik. Bio je zamenik direktora gimnazije i nastavnik ruskog jezika, radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije - međunarodno odeljenje, u Skupštini grada Beograda, u Saveznoj konferenciji Socijalističkog saveza Jugoslavije, U Institutu za međunarodni radnički pokret - odeljenje Skandinavija, u Centralnom veću Saveza sindikata, u izvršnom komitetu Saveza komunista Jugoslavije, u diplomatiji kao savetnik u Ambasadi SFRJ u Helsinkiju (1978-1982), savetnik Predsedništva SFRJ, penzionisan 1990. godine.

Bavio se novinarstvom i publicistikom, prevodio književna dela. Preveo dvadeset knjiga sa švedskog i finskog jezika. Napisao pet knjiga, pretežno za decu i jedan roman o Finskoj, preveden na finski.

Držao časove finskog jezika i osnovao srpsko - finsko udruženje "Seura", koje aktivno promoviše finsku kulturu i jezik od 2008. godine. Angažovao se na ranim projektima saradnje Finske i Srbije u oblasti obrazovanja. Dodeljena su mi tri skandinavska visoka odlikovanja, dva finska i jedno švedsko kao i jedno jugoslovensko.

Godina zeca
554 rsd 792
Luckasta Lota
528 rsd 660
Lota pravi lom
440 rsd 550
Moj sin Mio
Rasprodato