• Izdavačka kuća Odiseja
šetnje adom

Šetnje Adom

Spomenka Krajčević

110 rsd 396 (-72%) Akcija
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

,,Šetnje Adom" Spomenke Krajčević odvešće čitaoca u skrivene predele beogradskog jezera koje, u svojim svakodnevnim šetnjama ovim delom grada, možda do sada nije primetio.

  • ISBN: 9788677201104
  • Broj strana: 206 (20 kolor)
  • Pismo: Ćirilica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2014

Šetnje Adom zaokružuju beogradski triptih Spomenke Krajčević, koji je otvorio Kalemegdan izbliza (2008) a proslavila knjiga Krugom dvojke (2010). Putopisi se obično pišu o dalekim, egzotičnim predelima, međutim, Spomenka Krajčević pokazuje da se može putovati i po rodnom gradu, po vertikali i horizontali – kroz njegove predele, njegovu istoriju, legende, arhivsku građu, odsjaje u svesti posmatrača. Umesto putopiscu, prolazniku, grad se ovde otkriva pažljivom, stalno prisutnom posmatraču, šetaču koji upija poznate predele, istražuje njegove slojeve i gradi nove, sopstvenim doživljajima ili domišljanjem. Prizori su pokretač priča koje ne moraju imati nikakve veze s realnošću osim varnice koje su upalile u svesti šetača. Upravo su te kratke prozne crtice, književna nadgradnja faktografske građe, ono što očarava u knjigama Spomenke Krajčević. Tek nagoveštene u delu Kalemegdan izbliza, raštrkane po Krugu dvojke, zablistale su u knjizi Šetnje Adom. Knjigu krase grafike Veljka Mihajlovića

Šetnje Adom u emisiji ,,Vavilon"

07.05.2018.

Prestavljanje knjige Spomenke Krajčevič „Šetnje Adom" u emisiji Vavilon, RTS, autorka priloga Jasmina Vrbavac, govori Spomenka Krajčević

Detaljnije

Prikaz knjige ,,Šetnje Adom" Spomenke Krajčević

12.04.2018.

Mnogi su opevali i opisali njene lepote, duh i čuvene stanovnike. Verovatno se u asocijativnom nizu najpre izdvaja istoimeni roman Mome Kapora, ali i omiljeni Pavle Vujisić. Pronaći ćete ih i u prozi Spomenke Krajčević, pisca, prevodioca i jednog od tvoraca kultnih časopisa za decu poput „Tik Tak“-a, ali i velikog zaljubljenika u naš najveći grad, posvećenog hodočasnika njegovim stazama i pronicljivog posmatrača koji je, eto, rešio da svoje impresije nastajale „u hodu“, podeli sa nama.

Detaljnije

Prikaz knjige ,,Šetnje Adom" Spomenke Krajčević

01.02.2018.

Zbirka „Šetnje Adom“ predstavlja impresionističke zapise o najpoznatijem beogradskom kupalištu, jednom od autorkinih omiljenih mesta u rodnom gradu. Zbirka se sastoji iz tri dela, odnosno tri trase kojima se može šetati (Velika adska tura, Mala adska tura i Oko jezera), a svaki deo čine, grubo podeljeno, tri vrste zapisa.

Detaljnije

Intervju sa Spomenkom Krajčević (Šetnje Adom)

23.11.2017.

Upoznajte Beograd kroz zbirku Spomenke Krajčević „Šetnje Adom“ (2014), u izdanju „Odiseje“.

Detaljnije

Od istog autora

Lepo ime Marija
110 rsd 165 Akcija
Lepo ime Nikola
Rasprodato