• Izdavačka kuća Odiseja
putovanje kroz noć

Putovanje kroz noć

Rodi Dojl

110 rsd 638 (-83%) Akcija
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

,,Putovanje kroz noć" Rodija Dojla dirljiva je saga o ženskim korenima i suočavanju sa smrću voljenih.

  • ISBN: 9788677201326
  • Broj strana: 160
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2015

Rodija Dojla, jednog od najznačajnijih savremenih irskih pisaca, proslavila je Bukerova nagrada za roman Padi Klark, ha, ha, ha, ali i kultni filmovi snimljeni po njegovoj Beritaun trilogiji – Posvećeni Alana Parkera, i Kopile i Kombi Stivena Frirsa. Dojlova proza prepoznatljiva je po izraženoj dramskoj strukturi, bez klasične naracije i sa obiljem živopisnih, majstorski oblikovanih dijaloga, kojima prvenstveno i duguje književni uspeh.

Zamišljena kao priča o suočavanju s gubitkom voljenih, knjiga Putovanje kroz noć pretvorila se u apoteozu duboke i neuništive veze sa ženskim korenima. U ovoj lirskoj drami, Dojl uspeva da nepretenciozno, duhovito i, istovremeno, dirljivo, dočara ključne trenutke u životu četiri generacije žena jedne irske porodice.

Prikaz romana ,,Putovanje kroz noć"

06.09.2018.

„Putovanje kroz noć” (2011) spada u Dojlove romane namenjene mlađoj publici. Protagonistinja priče je Meri O’Hara, tinejdžerka koja samo što nije napunila 13 godina. Ulazak u tinejdž doba nije jedina promena sa kojom Meri mora da se nosi – njena nabolja drugarica Ava se seli u drugi kraj grada, a njena voljena baka u drugi svet.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Putovanje kroz noć"

11.06.2018.

Irski pisac Rodi Dojl, dobitnik (između ostalog) Bukerove nagrade, toj zanimljivoj potrazi posvećuje svoj roman „Putovanje kroz noć“ (Odiseja, 2015; orig. A Greyhound of a Girl, 2011). Njegova dela, do sada više puta ekranizovana, karakterišu dramska struktura i brojni dijalozi, pa ni sledeća priča nije izuzetak. 

Detaljnije

Prikaz romana ,,Putovanje kroz noć", Teofil Pančić

21.03.2018.

Knjižica za brzo, ali ne i olako čitanje, još jedan dokaz dragocenosti umeća pripovedanja u kojem gotovo ništa nije „opisno“, nego je sve u rečima i mislima junak(inj)a...

Detaljnije

Prikaz romana ,,Putovanje kroz noć"

10.01.2018.

„Četiri generacije žena putovale su kolima. Jedna je bila mrtva, jedna je umirala, jedna je vozila, a jedna tek počinjala život.ˮ

Detaljnije

Prikaz romana ,,Putovanje kroz noć"

30.11.2017.

Junakinje Putovanja kroz noć nestašne su, duhovite, drske, ali ne u muškom svetu, niti kao dečaci, već su, eto, takve, same po sebi, ne definišući se prema muškim srodnicima i poznanicima, ne opterećujući se(be, a ni čitaoca) rodnim ulogama. Njihova priča ni rečju eksplicitno ne podučava, i nikako ne projavljuje (meni blisku) ideologiju. Daje nam, prosto, na uvid svet u kojem za knjigom koja bi to radila nema potrebe.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Putovanje kroz noć"

10.08.2017.

Rodi Dojl je jedan od najistaknutijih savremenih irskih stvaraoca čiji opus obuhvata mnogobrojna značajna dela i briše granice između zasebnih umetničkih formi. Dojlovo stvaralaštvo podjednako čitaju i deca i odrasli i u njemu pronalaze odgovore na mnoga pitanja koja ih muče. Iako roman Putovanje kroz noć spada u žanr dečjeg romana, svi čitaoci će biti obuzeti životnom snagom koja se krije unutar korica.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Putovanje kroz noć"

03.08.2017.

Putovanje kroz noć je delo zavijeno u dva sloja misterije. Prvi potiče iz podsticajnog i pomalo mračnog naslova, koji je usled kreativne slobode prevodioca transformisan kako bi bolje oslikao tradiciju iz koje potiču koreni Dojlove knjige – gotičke priče o duhovima. Kada bi se originalni naslov dela doslovno preveo, on bi glasio Devojčica hrt, što, priznajemo, zvuči daleko manje uzbudljivo. Drugi sloj misterije potiče iz nedosledne kategorizacije ovog dela, koje se, od knjižare do knjižare, premešta sa polica za decu na police za odrasle, i natrag (zabavan zadatak: prošetajte, obiđite knjižare i uverite se sami!).

Detaljnije

Prikaz romana ,,Putovanje kroz noć"

02.08.2017.

Prvo što me privuklo da pročitam ovu knjigu, jeste činjenica da je irski pisac Rodi Dojl poznat kao majstor dijaloga. Za mene, koja preferiram pripovedanje bez puno direktnog govora, ovo je bio čitalački izazov. Druga stvar koja me privukla je što je ovo jedan bukvalno ženski roman i to ne u onom smislu “laganog ljubavnog štiva”.

Detaljnije