• Izdavačka kuća Odiseja
nezaboravno kolektivno samoubistvo

Nezaboravno kolektivno samoubistvo

Arto Pasilina

594 rsd 792 (-25%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

,,Nezaboravno kolektivno samoubistvo" slavnog finskog pisca Artoa Pasiline nasmejao je i najciničnije čitaoce širom sveta!

  • ISBN: 9788677201159
  • Broj strana: 192
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2014

Ponekad se čoveku, pogotovo finskom, sve učini toliko crno da mu nema druge do da sebi prekrati život. Ali ko kaže da se taj poslednji čin ne može obaviti u prijatnom društvu istomišljenika s kojima se može podeliti muka, a samoubistvo izvesti svečano, čak i neobično, možda na nekom posebnom mestu, makar trebalo daleko putovati i obići pola Evrope, pa se usput, zašto da ne, i lepo provesti, uživati u svakom danu kao da je poslednji, isprobati nove stvari, zaljubiti se, a najzad se i predomisliti.

Beskrajno duhovit roman o putovanju grupe kandidata za kolektivno samoubistvo koji dospevaju u sijaset apsurdnih situacija, zapravo je tragikomičan, satirični osvrt na savremeno društvo i želju za samoubistvom kao izlazom iz nepodnošljivog života.

Jedan od najomiljenijih finskih autora, i bez premca najprevođeniji, Arto Pasilina ucrtao je finsku književnost na mapu svetske književnosti.

Prikaz romana ,,Nezaboravno kolektivno samoubistvo"

16.09.2019.

Roman ,,Nezaboravno kolektivno samoubistvo" je neverovatno zabavan i interesantan, lako se čita, i mislim da će biti idealno štivo za jesenje ili za zimske dane imajući u vidu da je radnja smeštena u Finskoj). Ako ste za dva popodneva apsurdne zabave i crnog humora, ovo je roman za Vas!

Detaljnije

Prikaz romana ,,Nezaboravno kolektivno samoubistvo"

01.10.2018.

Ako misliš da možeš da se nasmeješ ideji samoubistva, a da ne pomisliš da si diskreditovan od svih moralnih načela, onda svakako možeš i da pročitaš knjigu "Nezaboravno kolektivno samoubistvo".

Detaljnije

Prikaz romana ,,Nezaboravno kolektivno samoubistvo"

12.03.2018.

„Nezaboravno kolektivno samoubistvo“ (1990) jedan je od najčitanijih Pasilininih romana (po kojem je 2000. godine snimljen istoimeni film), a u pitanju je knjiga o finskom mentalitetu, ili makar o predstavi koju o Fincima ima ostatak sveta. Na samom početku romana, Pasilina nam šaljivo otkriva glavnu „boljku“ svojih sunarodnika.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Nezaboravno kolektivno samoubistvo", Teofil Pančić

06.03.2018.

U čemu je Pasilinino zavidno književno umeće? Nesumnjiva "pomerenost" priče čitaocu ni za trenutak ne izgleda namešteno, ne samo zbog nekako egzotizujućeg konteksta nego zato što pisac uspeva da nađe meru i da se zaustavi tačno na onoj granici iza koje bi se priča razbila u hrid samosvrhovite groteske.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Nezaboravno kolektivno samoubistvo"

25.01.2018.

Ako ste čitali Hornbijev roman Dug put do dna – pročitajte i Nezaboravno kolektivno samoubistvo. Ako volite Erlenda Lua, naročito njegov Mulej, dajte šansu Pasilini. Videćete gde su pomenuti autori našli svoju inspiraciju i bez obzira da li će vam se Nezaboravno kolektivno samoubistvo dopasti ili ne, imaćete novi pogled na tematiku, na romane koji se tom tematikom bave, na Finsku, na sam život. Malo li je od jednog romana?

Detaljnije

Prikaz romana ,,Nezaboravno kolektivno samoubistvo"

23.11.2017.

Odmah da budemo načisto: ovo je knjiga za depresivne ili barem dobrano utučene osobe. Niste nijedno? Potišteni barem? Eh, šteta... No, samo malo strpljenja, uskoro ćete biti – evo najezde praznika, a zna se šta sledi za njima...

Detaljnije

Od istog autora

Godina zeca
554 rsd 792