• Izdavačka kuća Odiseja
mladi trogloditi

Mladi trogloditi

Emanuela Pagano

475 rsd 594 (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Roman ,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano osvojio je 2009. godine Evropsku nagradu za književnost.

Kategorija:
Zaviri u knjiguE-book
  • ISBN: 9788677201579
  • Broj strana: 136
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 15x21
  • Godina izdanja: 2019

Adel vozi školski autobus kroz predivne planinske predele francuske oblasti Ardeš. Dok skuplja đake po raštrkanim farmama i posećuje mesta na kojima je provela detinjstvo, prepliću se svakodnevni događaji koji dočaravaju spori ritam života na planini, i njena sećanja koja će razotkriti tajnu kako to da je niko ne prepoznaje u rodnom kraju.

Adel je trans žena koju posle operacije prilagođavanja tela rodnom identitetu odbacuje brat s kojim je bila posebno bliska posle smrti roditelja. On njenu transformaciju doživljava kao gubitak starijeg brata, i ne može da prihvati činjenicu da umesto njega ima sestru. Njihov odnos je centralna tema romana, a i Adelinog života, koji joj deluje nepotpuno i okrnjeno bez bratovljevog prihvatanja.

Roman Mladi trogloditi osvojio je 2009. godine Evropsku nagradu za književnost (EUPL).

Dani frankofone knjige u Odiseji

09.06.2020.

Povodom Salona frankofone knjige koji se održava od 9. do 13. juna u Beogradu, Odiseja odobrava popust od 40% na prevode sa francuskog jezika

Detaljnije

Mladi trogloditi, Emanuela Pagano: Kako da objasnim detetu?

12.12.2019.

Roman ,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano osvojio je prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost 2009. godine

Detaljnije

Trejler za knjigu ,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano

02.12.2019.

Pogledajte trejler za roman ,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano

Detaljnije

Magazin Optimist o romanu ,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano

22.11.2019.

,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano je kratak ali emotivno snažan roman koji se, između ostalog, bavi temom promene pola, zatim temama emotivnog odnosa između brata i sestre i (ne)prihvatanja drugosti.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano

04.11.2019.

Šta se događa u onom manjem, ali nipošto zanemarljivom broju situacija kada je neko zbilja drugačiji, ali to iz nekog razloga ne sme ili naprosto ne ume da ispolji, jer će svaki nedovoljno spretan korak prema ostvarenju sopstvene celovitosti prouzrokovati pojavu naprsline na nekom drugom delu ogledala života, ispituje Emanuela Pagano u kratkom, ali izrazito sadržajnom romanu „Mladi trogloditi“, koji joj je 2009. godine doneo nagradu Evropske unije za književnost.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Mladi trogloditi" Emanuele Pagano

14.10.2019.

Glavna junakinja ovog romana je Adel, trans žena koja se posle operacije prilagođavanja tela rodnom identitetu vraća u seoce u kojem je provela detinjstvo. Više je niko ne prepoznaje i ona već godinama vozi školski autobus kroz predivne planinske predele francuske oblasti Ardeš.

Detaljnije

Mladi trogloditi: savršena proza koja stane na 119 strana

10.10.2019.

Uprkos očekivanjima da će roman sa ovom tematikom imati tužan kraj, Mladi trogloditi Emanuele Pagano je roman koji ima jednu optimističnu notu. Čak i kad se uplaši da će biti razotkrivena, Adel sama sebi kao da kaže – pa dobro, ogovaraće me, mrzeće me, ostaviće me ali šta da radim, preživeću. Možda je i dobro da se sazna, makar ću znati na čemu sam i neću više imati ovaj teret.

Detaljnije

Festival dobitnika EUPL nagrade

23.05.2019.

Ove godine je u Beogradu održan prvi Festival dobitnika nagrade EUPL tokom kojeg je Odiseja predstavila svoja nova izdanja

Detaljnije

Upoznajte Emanuelu Pagano

10.04.2019.

Emanuela Pagano je za roman ,,Mladi trogloditi" dobila prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost 2009. godine

Detaljnije