• Izdavačka kuća Odiseja
leto
599 rsd 748 (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Roman ,,Leto" Tuve Janson jedno je od najprevođenijih finskih dela i klasik svetske literature.

  • ISBN: 9788677200695
  • Broj strana: 126
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2021

Ostarela umetnica, pomalo hirovita ali nimalo sentimentalna, i njena živahna i prgava unuka Sofija provode leto na ostrvcetu u Finskom zalivu. Zajedno istražuju okolinu, veru se po opasnim obalama, grade minijaturnu maketu Venecije, obavljaju svakodnevne poslove i doživljavaju svakojake avanture, a jednom čak i provale u novu vikendicu na susednom ostrvu jer ih je iznerviralo to što ju je vlasnik zatvorio umesto da, kao sav normalan svet, vrata ostavi otključana. Baba i unuka se svađaju, raspravljaju, raspredaju o životu, smrti, prirodi, ljubavi i raznim drugim temama koje su važne vrlo starim i vrlo mladim osobama – razgovaraju o svemu osim o smrti Sofijine majke i ljubavi koju gaje jedna prema drugoj. Tako provode „uvek isto dugo leto, dok sve raste svojim ritmom”. Život na ostrvu teče sporo, lako, kao da se to leto nikada neće završiti, ali romanom ipak provejava slutnja da je sve prolazno a lepota, spokoj i život efemerni.

Tuve Janson ne okleva da pripoveda o postupcima likova koji svedoče o ljudskoj dobroti i razumevanju, o nežnosti i poštovanju, jednako prema ljudima i prirodi, što je, bez sumnje, vrlo hrabro u romanu zasnovanom na odnosu starice i devojčice, i koji bi zbog toga vrlo lako mogao da sklizne u sentimentalnost. Ipak, nije, ni na trenutak, i u tome se ogleda majstorstvo ove genijalne autorke.

„Roman Leto se čita kao da gledate kroz bistru vodu i, iznenada, ugledate dubinu. Tuve Janson piše o onome što je neizrečeno i što je nemoguće opisati, sasvim lako i jednostavno, do detalja zaokupljena odmeravanjem tananih trenutaka koji ne bi podneli ni gram tumačenja.” – Ali Smit, Gardijan

Razgovor o knjigama Tuve Janson u emisiji "Čitač"

05.09.2022.

U novoj emisiji "Čitač" poslušajte razgovor o Tuve Janson i najavu za novi roman ove autorke koji vam spremamo za jesen.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Leto" Tuve Janson

21.12.2017.

Jedno izolovano ostrvo u Finskom zalivu, jedna povremeno džangrizava baba i jedno često nemirno dete stvaraju književni mikrokosmos koji pleni čitaoca već od prve rečenice.

Detaljnije