• Izdavačka kuća Odiseja
godina zeca

Godina zeca

Arto Pasilina

440 rsd 792 (-44%) Akcija
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

,,Godina zeca" je najpoznatiji roman slavnog finskog autora Artoa Pasiline. Godine 1994. uvršćen је u Uneskovu zbirku reprezentativnih umetničkih dela

  • ISBN: 9788677201265
  • Broj strana: 138
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2015

Roman Godina zeca smatra se vrhuncem stvaralaštva slavnog finskog pisca Artoa Pasiline. Prevođen i nagrađivan širom sveta, doživeo je milionske tiraže, a 1994. godine uvršćen је u Uneskovu zbirku reprezentativnih umetničkih dela. Slavi Godine zeca doprinele su i dve filmske i brojne pozorišne adaptacije.

Protagonista, novinar Karlo Vatanen, sažali se na zeca kojeg je njegov kolega udario kolima, pronalazi povređenu životinju u čestaru pored puta i bez ikakvog plana zalazi dublje u šumu. Taj naizgled bezazlen događaj pokreće nešto u njemu i Vatanen napušta posao, ženu i isprazno ljudsko društvo, pa u društvu zeca luta finskom divljinom. Vatanen odbacuje sve društvene norme, ambicije i inhibicije, i prepušta se događajima vođen samo snažnom potrebom da razume sopstvenu prirodu i pronađe prihvatljiv način života koji će mu omogućiti da sačuva slobodni, neukrotivi deo duše. Nerazdvojni, čovek i njegov zec doživeće bezbroj avantura putujući od najizolovanijih mesta do prestonice. Kao u road movies, Pasilina koristi Vatanenova lutanja i da bi se satirično osvrnuo na savremeno društvo, dovodeći junaka u niz apsurdnih situacija i interakciju sa zanimljivim, bizarnim likovima iz raznih miljea. Specifičan Pasilinin humor proizlazi iz apsurdnih dijaloga, neočekivanih postupaka likova, ali pre svega iz naratorovog pokušaja da objektivno opiše ljudske ćudi i svakojako osobenjaštvo, bez predrasuda, s malo sprdnje i mnogo ljubavi. Tako, iako dolazi do zaključka da je čovek u suštini samotničko, samoživo i surovo biće, knjigom dominira veseo, duhovit ton.

Retki su pisci koji o ozbiljnim, gorkim temama govore tako pitko i zabavno. Arto Pasilina je pronašao način da se obrati širokom krugu publike i da bude po ukusu književnih sladokusaca.

Prikaz romana ,,Godina zeca"

16.04.2018.

Godina zeca počinje odlukom novinara Vatanena da se pobrine za zeca koga su, vraćajući se za Helsinki, udarili kolima. Vatanenov saputnik i kolega, fotograf, ne deli njegovu želju da potraži mučenog zeca i nastavlja put, a naš junak pronalazi životinjicu i donosi odluku da ga zadrži i, još bitnije, da se ne vrati starom načinu života.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Godina zeca"

05.03.2018.

Junak sa kojim putujemo zove se Karlo Vatanen i novinar je, upravo zagazio u krizu srednjih godina, pa shodno tome ciničan, razočaran, sumoran, „isceđen“ bračnim i profesionalnim životom.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Godina zeca"

30.01.2018.

Glavni junak romana "Godina zeca" je Karlo Vatanen, srednjovečni uspešni novinar, koji na početku romana, sa kolegom sa kojim putuje, doživljava saobraćajnu nezgodu.

Detaljnije

„Godina zeca" Artoa Pasiline u emisiji Metropolis, RTS

23.01.2018.

Jasmina Vrbavac predstavlja knjigu „Godina zeca" Artoa Pasiline u emisiji Metropolis 19. 11. 2015.

Detaljnije

„Godina zeca" Artoa Pasiline u emisiji Sve boje zivota RTS

10.01.2018.

O knjizi govori Spomenka Krajćević; autorka priloga Hristina Gajović, emisija Sve boje života 3. 10. 2016.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Godina zeca"

22.11.2017.

„Godina zeca“ je Pasalinin treći roman, napisan 1975. godine, a ujedno je i roman koji ga je proslavio kao pisca.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Godina zeca"

05.10.2017.

Ukratko, “Godina zeca” je priča o čoveku koji, nakon godina besmislenog novinarskog rada za novine u koje više ne veruje i braka sa ženom koja ga dovodi do ludila, rešava da se otisne u predivnu finsku prirodu sa malenim zecom kojeg je njegov kolega slučajno udario kolima.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Godina zeca"

13.09.2017.

Priča počinje tako što novinar Vatanen, udarivši kolima zeca, odlučuje da se posveti brizi o životinji u divljini, odbacujući život kakav je do tog momenta vodio jednostavno se ne vraćajući kući u Helsinki. Ta briga o zecu prerasta u jedinstven odnos čoveka i životinje koji se provlači kroz niz naizgled nepovezanih epizoda.

Detaljnije

Od istog autora