• Izdavačka kuća Odiseja
francuska dadilja

Francuska dadilja

Bjanka Picorno

712 rsd 891 (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

U Francuskoj dadilji, Bjanka Picorno piše sopstvenu verziju Džejn Ejr iz ugla sporednih, ženskih likova.

Kategorija:
Uzrast:
    od 12
Ilustracije:
Prevod:
Zaviri u knjiguE-book
  • ISBN: 9788677201289
  • Broj strana: 482
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2015

Bjanka Picorno smatra se najznačajnijim savremenim italijanskim piscem za decu i mlade, a roman Francuska dadilja njenim najozbiljnijim delom i, po mnogima, vrhuncem njenog stvaralaštva.

U Francuskoj dadilji, Bjanka Picorno piše sopstvenu verziju Džejn Ejr: sporedni ženski likovi, koji su u originalnom romanu Šarlote Bronte bili u zapećku a ponekad čak i posmatrani s prezirom, u savremenoj obradi priče postaju heroine, u čije su sudbine upereni reflektori i kojima je pružena prilika da ispričaju svoje priče iz drugačije – feminističke, socijalno osvešćene i revolucionarne perspektive.

Izvorno namenjen omladini, roman Francuska dadilja postao je moderni klasik, čitan i hvaljen među svim generacijama.

Prikaz romana ,,Francuska dadilja" Bjanke Picorno

06.09.2018.

Nakon što pročitate „Francusku dadilju“, možda ćete poželeti ponovo da prelistate „Džejn Ejr“ i proverite da li vam je nešto ipak promaklo.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Francuska dadilja"

15.05.2018.

U Francuskoj dadilji, Bjanka Picorno piše sopstvenu verziju Džejn Ejr: sporedni ženski likovi, koji su u originalnom romanu Šarlote Bronte bili u zapećku a ponekad čak i posmatrani s prezirom, u savremenoj obradi priče postaju heroine, u čije su sudbine upereni reflektori i kojima je pružena prilika da ispričaju svoje priče iz drugačij e – feminističke, socijalno osvešćene i revolucionarne perspektive.

Detaljnije

Prikaz romana ,,Francuska dadilja"

24.01.2018.

Jedini značajniji lik u romanu koji nije ni dobar ni loš (mada ipak bliži negativnom polu), onaj čijem svjetonazoru Picorno pretpostavlja svoj odnos prema djeci i prema francuskoj kulturi, lik je gospođice Džejn. U pogovoru Picorono kaže da se u romanima Šarlote Bronte jasno ogleda njen stav da ne treba biti bolećiv prema djeci i da je francuska kultura „licemjerna, lakoumna i površna“. Ovaj roman je njen odgovor na te stavove najstarije sestre Bronte.

Detaljnije

Od istog autora