• Izdavačka kuća Odiseja
all the bad apples

All the Bad Apples

Mojra Fauli Dojl

Novi roman mlade irske književnice Mojre Fauli Dojl glasno govori o temama o kojima se predugo ćutalo

Kategorija:
Uzrast:
    od 16
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 14x20
  • Godina izdanja: 2024

Dan nakon sahrane naša crnina visi na štriku poput usnulih slepih miševa. „Baš će biti neprijatno", uporno govorim porodici, „kad se pojavi na vratima za nedelju ili dve".

Kada Dinina neobuzdana, misteriozna sestra Mendi nestane i proglase je mrtvom, njena porodica se potpuno slama. Ali Mendi je uvek bila problematična. To je samo još jedna nesreća koja je zadesila Dininu porodicu. S tim što Dina ne želi da veruje da joj je sestra stvarno mrtva.

A onda počinju da stižu pisma. Pisma od Mendi, sa tvrdnjom da za zlosretnu istoriju njene porodice nije odgovorna loša sreća ili loše odluke - već kletva koja se prenosi s žene na ženu generacijama. Mendi je krenula u potragu za izvorom kletve pre nego što ona zadesi i Dinu. Ali da li kletva zaista postoji? I da li je Mendi stvarno živa? Dinina očajnička potraga za voljenom sestrom u kojoj je vode samo poruke koje se misteriozno pojavljuju, dovešće je do nekadašnjih Magdaleninih vešernica, zloglasnih duševnih bolnica za žene u Irskoj.

Odvažan i predivno napisan, ovaj izuzetno važan feministički roman za mlade preispituje aktuelna pitanja ženskih seksualnih i reproduktivnih prava koja su, uprkos tome što živimo u 21. veku, iz nekog razloga ponovo sporna.