• Izdavačka kuća Odiseja
ana petrović
Ana Petrović

Ana Petrović (1989, Beograd) diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine. Godinu dana kasnije, na istom fakultetu, završila je i master studije, modul – primenjena grafika, atelje grafika i knjiga, predmet – ilustracija. Bavi se ilustrovanjem i likovnim opremanjem knjiga i drugih publikacija za decu i odrasle.

Sarađivala je sa više izdavačkih kuća, a najviše s Odisejom, za koju je ilustrovala nekoliko popularnih knjiga (Da li ste vi žaba? i Hoću kući Jasminke Petrović; Francuska dadilja, Slušaj kako mi lupa srce; Polisena i njeno prase Bjanke Picorno; Doktor Proktorov prdiprah, Doktor Proktorova vremeplovna kada Jua Nesbea). Ostale knjige koje je ilustrovala: Šumski lavirint (Kreativni centar), Urnebesna fizika (Laguna), Moj prvi zalogaj (Finesa), Lepenko među Srbima (Klett), On the tip of your tongue (studio Anglian), Bezobrazne note i nevaljale ajkule (Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”) i Bajke plene i sa scene (Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin).

Ana je radila i vrlo zapažene ilustracije za Odisejin štand na Sajmu knjiga u Beogradu 2014. i 2015. godine, kao i ilustracije za kompletan promotivni materijal projekta „Nagrađivani evropski autori za decu”. Često sarađuje sa nevladinom organizacijom C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava, radeći na propratnom vizuelnom materijalu.. Stalni je saradnik književnog festivala za decu Krokodokodil. Učesnica je različitih projekata koji promovišu stvaralaštvo za decu, više zajedničkih izložbi i autorka popularnog stripa Toni Zec.