• Izdavačka kuća Odiseja
žan filip aru vinjo
Žan-Filip Aru-Vinjo

Francuski pisac Žan-Filip Aru-Vinjo, autor je tridesetak knjiga za decu i mlade.

Rođen je u Bordou 1958. godine, kao drugo dete u porodici sa šestoricom dečaka, nalik junacima ove autobiografske knjige. Živeo je širom Francuske – u Šerburu, Tulonu i Antibima, pre nego što se nastanio u blizini Pariza. Posle studija bio je profesor francuskog jezika u srednjoj školi. U detinjstvu je ludovao za knjigama i vrlo rano se okušao kao pisac. Njegov prvi roman Le Rideau sur la nuit objavljen je u čuvenoj Galimarovoj Beloj ediciji, i osvojio je nagradu za najbolji prvi roman.

Aru-Vinjo je 1989. objavio prvi roman iz kriminalističkog serijala za decu Istraga u srednjoj školi, koji su ga proslavili. Do 2012. napisao je sedam nastavaka.Od tada neumorno piše i za decu i odrasle, televizijske scenarije a njegov pozorišni komad Žene izveden je u prestižnom teatru u Avinjonu.

Od njegovih dela za decu treba izdvojiti popularne knjige o Pjer-Polu Kilberiju zvanom Pjer-Pol Zeleno Dupence, kao i autobiografske priče o porodici Žanova. Prve četiri priče o Žanovima (Čorba od zlatnih ribica, 2007; Omlet sa šećerom, 2008; Čokoladno letovanje, 2009. i Leteći kamamber, 2009) sabrane su u jednu knjigu i tako objavljene 2012. godine.

Uporedo sa predavanjem u školi i pisanjem, Žan-Filip Aru-Vinjo je od 1994. godine postao konsultant za dečju i omladinsku književnost u najvećoj francuskoj i jednoj od najznačajnijih svetskih izdavačkih kuća – Galimaru. Uređuje tri biblioteke namenjene uzrastu od 9 do 12 godina, koje poput Zelenih svezaka, njegovog omiljenog štiva iz detinjstva, predstavljaju probrane klasike i savremene pisce. „Urednički posao je”, kaže Aru-Vinjo, „samo drugi način negovanja neprolazne strasti za reči, priče i knjige.”