• Izdavačka kuća Odiseja
sofka zinovjev
Sofka Zinovjev

Sofka Zinovjev rođena je u Londonu 1961. godine. Roditelji njenog oca, sanktpeterburška aristokratska porodica, emigrirala je u Englesku posle revolucije 1917. godine.

Veći deo detinjstva Sofka je provela u Patniju, jugozapadnom delu Londona, u kući pored Temze, gde je njen otac, Piter Zinovjev imao studio za elektronsku muziku (EMS). Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka posetioci u njihovoj kući bili su kompozitori i muzičari, od Harisona Bertvisla do članova grupe Pink Flojd. Njena majka, Viktorija Zinovev je psihoterapeut.

Nekoliko meseci godišnje Sofka je provodila na ostrvu Rarsaj u blizni Škotske, mestu koje je za nju bilo i ostalo velika inspiracja.

Školu je pohađala u Londonu i Oksfordu, a socijalnu antropologiju diplomirala je na Univerzitetu Kembridž. Krajem osamdesetih godina živela je u Grčkoj, na Peloponezu, gde se bavila istraživanjem za doktorsku tezu i gde se rodila njena trajna ljubav prema grčkoj kulturi i jeziku.

Tokom devedestih godna živela je neko vreme u Moskvi (gde je upoznala budućeg supruga, Grka Vasilisa Papadimitriua), nekoliko godina u Rimu, da bi se vratila u London, gde su rođene njene dve cerkę..

Radila je kao slobodni novinar, pisala uglavnom za britanske publikacije i nezavisne časopise The Independent, The Telegraph, The Times Literary Supplement, The Financial Times, The London Magazine i dr. Sofka, takođe, vaja i slika (sva umetnička dela na njenom sajtu www.sofkazinovieff.com su njeno delo).

Preselila se u Grčku 2001. godine, živi pored mora izvan Atine sa mužem i ćerkama Anom i Larom.

 

Crvena princeza
Rasprodato