• Izdavačka kuća Odiseja
robin skiner
Robin Skiner

Robina Skinera pamtimo kao čoveka koji je doprineo razvoju psihijatrije i uneo mnoge novine u ovu oblast, kao dečjeg psihijatra, pisca i, pre svega, kao jednog od osnivača grupne analize, porodičnog terapeuta i osnivača Instituta za porodičnu terapiju u Londonu.

Ovaj neobičan i izuzetno talentovan čovek, rođen je 16. avgusta 1922. godine u Čarlstonu u Engleskoj kao najstariji od petorice sinova. Iskustvo ratnog pilota u RAF-u i strahote kojima je bio svedok, uticali su na njegov izbor psihijatrije kao životnog poziva. Tako se posle demobilizacije, upisao na studije medicine koje je završio 1952. godine. Ubrzo se posvetio specijalizaciji iz psihijatrije i 1957. stekao diplomu kliničkog psihijatra a 1971. postao član Kraljevskog psihijatrijskog koledža.

Iskustvo koje je stekao radeći u bolnici Modsli, pokraj kolege i svog gurua, dr S. H. Faulsa, konačno je odredilo njegovu karijeru. Tako 1959. godine Skiner zajedno sa ostalim sledbenicima dr Faulsa osniva grupnu analizu. Usledilo je osnivanje Instituta za grupnu analizu u cilju obučavanja psihoterapeuta. Međutim, sâm Skiner je 1977. godine osnivao Institut za porodičnu terapiju na čijem je čelu ostao dve godine. Sa uspehom je obavljao i dužnosti višeg savetnika u oblasti psihoterapije na Institutu za psihoterapiju, počasnog konsultanta psihijatra u Kraljevskoj Betlem bolnici i bolnici Modsli, kao i lekara na Odeljenju za psihijatriju dečje bolnice Kraljica Elizabeta u Londonu. Rad na dečjoj klinici u Ist endu probudio je u njemu interesovanje za dinamiku porodice koja, kako je napisao, ima „ogroman kreativni potencijal“ kao i „isti takav potencijal za stravičnu destrukciju“.

Robin Skiner će biti zapamćen i po knjigama koje je napisao: „Kako preživeti institucije“ (1989), „Kako preživeti život“ i „Kako preživeti svoju porodicu“ (1983) koju je napisao zajedno sa glumcem Džonom Klizom, i koja je postala jedna od najčitanijih knjiga iz ove oblasti širom sveta. Njegove knjige su prevedene na više od deset jezika.

Robin Skiner se ženio dva puta. Iz drugog braka sa koleginicom Prudens Foli, ima sina i ćerku. Umro je 2000. godine.

 

.

 

 

.