• Izdavačka kuća Odiseja
mika nousiainen
Mika Nousiainen

Mika Nousiainen (1973) je finski pisac, novinar i scenarista. Karijeru je započeo kao reporter na finskoj komercijalnoj televiziji MTV3 i scenarista za nekoliko televizijskih emisija, od kojih je najpoznatija Should I Be Worried?

Prvi roman Vadelmavenepakolainen, koji je objavio 2007, naišao je na odličan prijem, prodat je u 20.000 primeraka u Finskoj i nagrađen je priznanjem Akademskih knjižara za najbolji debitantski roman te godine. Za drugi roman Maaninkavaara (2009) dobio je nagradu za mlade pisce Kalevi Jäntin palkinto. Napisao je još dva romana: Metsäjätti (2011) i Renoviranje života (Pintaremontti, 2020). Zahvaljujući britkom humoru i toplom pristupu opisivanja ljudskih sudbina, Nousiainenov je danas jedan od najčitanijih savremenih pisaca i najpoznatijih humorista u Finskoj, a njegovi romani adaptirani su u pozorišne predstave i filmove i prevedeni na nekoliko svetskih jezika.

Nousiainenov kritički stav prema Finskoj, jednoj od najboljih zemalja za život na svetu, vidljiv je u svim romanima. Finci se, iz godine u godinu, u različitim istraživanjima proglašavaju najsrećnijim ljudima na svetu, međutim, likovi u Nousiainenovim romanima uglavnom su očajni.

Renoviranje života
713 rsd 891