• Izdavačka kuća Odiseja
mark karvardin
Mark Karvardin

Mark Karvardin (1959–), poznati prirodnjak i borac za prava životinja, svetsku slavu stekao je ekspedicijama s Daglasom Adamsom, nazvanim Još malo pa nestalo (Last Chance to See), prvi put emitovanim na BBC-jevom Radiju 4 tokom 1990. godine. Jedan od vodećih boraca za očuvanje prirode, Karvardin je i nagrađivani autor brojnih knjiga i publikacija, radio-voditelj, kolumnista i fotograf. Odrastao je u Bejzingstouku i Lutonu u Engleskoj. Od malih nogu voleo je životinje. Jedno od njegovih prvih sećanja vezano je za Park Svetog Džejmsa: kad je imao četiri godine, roditelji su mu posuli ruke mrvicama hleba i za tren oka bio je potpuno prekriven vrapcima. Mark Karvardin je studirao zoologiju, a potom radio za Svetski fond za zaštitu divljih životinja (WWF). Sa dvadeset šest godina dobio je zadatak da povede čuvenog tridesetšestogodišnjeg pisca naučne fantastike Daglasa Adamsa na Madagaskar. „Verovali smo da će mu se lemur aj-aj svideti jer izgleda kao da je upravo izašao iz nekakvog svemirskog broda“, rekao je Karvardin u jednom intervjuu. To putovanje preraslo je u godinu dana avantura, kasnije pretočenih u Još malo pa nestalo – popularnu seriju radio-emisija i knjigu koja stalno doživljava nova izdanja.

Mark Karvardin je autor preko pedeset knjiga. Poslednja od njih, Ultimativno putovanje kroz divljinu Marka Karvardina (Mark Carwardine’s Ultimate Wildlife Experiences, Wanderlust Publications, 2011), neka je vrsta vodiča za putnike kroz svet prirodeVeliku popularnost doživeo je i nastavak putopisa Još malo pa nestalo naslovljen Još malo pa nestalo: stopama Daglasa Adamsa (Last Chance to See: In the Footsteps of Douglas Adams, Harper Collins, 2009). U najvažnija Karvardinova dela ubrajaju se i nagrađivani Priručnik za posmatrače ajkula (Shark Watcher’s Handbook, 2004) i Priručnici za posmatrače: kitovi, delfini i morska prasad (Eyewitness Handbooks: Whales, Dolphins and Porpoises, 1995), najprodavaniji vodič te vrste u svetu – prodato je skoro milion primeraka. Karvardin redovno piše kolumnu u mesečniku BBC Wildlife, a napisao je i stotine članaka za razne druge novine i časopise.

Pored radio-emisija Još malo pa nestalo, Mark Karvardin je na BBC-ju godinama vodio i polučasovnu emisiju Priroda (Nature). Na jesen 2009. zajedno sa Stivenom Frajem predstavio je i nastavak putopisa Još malo pa nestalo, emitovanu na drugom programu BBC-ja, koja je govorila o istim ugroženim vrstama kao i prva emisija, i o njihovom stanju dvadeset godina kasnije. Novi serijal obuhvatio je i neke nove ugrožene vrste, poput plavog kita iz Donje Kalifornije (Meksiko). Na BBC-ju je oktobra 2010. emitovana specijalna epizoda iz serijala Još malo po nestalo – Povratak nosoroga, o ponovnom naseljavanju nosoroga odgajanih u zoološkim vrtovima u divljini. Karvardin je bio i jedan od voditelja serije Muzej života (The Museum of Life, BBC 2, 6 epizoda, 2012) o pionirskim poduhvatima i često iznenađujućim istraživanjima, kao i kolekcijama iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

Karvardin je takođe i fotograf: njegova zbirka snimaka obuhvata slike divljeg sveta, prirode i životinja sa svih kontinenata, iz više od stotinu zemalja. Od 2005. godine predsedava stručnim žirijem za prestižnu nagradu „Fotograf divljeg sveta godine“, koju dodeljuju Prirodnjački muzej i časopis BBC Wildlife. Časopis Outdoor Photography svrstao je Marka u 40 najuticajnijih fotografa prirode na svetu, a bio je i jedan od 58 evropskih fotografa prirode koji su 2008. godine odabrani kao učesnici u projektu „Evropska čuda divljine“ (Wild Wonders of Europe).

Karvardin je i osnivač i direktor agencija koje organizuju putovanja po divljini Discover the World, Wild Oceans i Ocean Wande- 204 rers, a sada vodi i ture za posmatranje kitova u Donjoj Kaliforniji, kao i povremene fotografske ture po prirodi. Radio je za nekoliko međunarodnih organizacija za očuvanje životne sredine (u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Keniji), a i sada je savetnik mnogima od njih. Najveći deo slobodnog vremena provodi sakupljajući sredstva i podižući svest javnosti o značaju očuvanja prirode. Radi i za veliki broj dobrotvornih organizacija.