• Izdavačka kuća Odiseja
klajv ponting
Klajv Ponting

Britanski istoričar i pisac Klajv Ponting rođen je 1947. Predavao je politiku i međunarodne dnose na Velškom univerzitetu u Svonsiju, a kratko je bio i viši službenik u britanskom Ministarstvu odbrane. Ponting se 2004. godine prevremeno penzionisao i sada živi na malom grčkom ostrvu gde neguje mediteranski vrt i gaji masline.

Ponting se proslavio zalažući se za pravo javnosti da sazna prave uzroke važnih istorijskih događaja. Dok je radio u Ministarstvu odbrane, otkrio je i poslao članu Parlamenta, laburisti Tamu Dijelu, važne dokumente koji su se odnosili na ključni incident u izbijanju Foklandskog rata 1982. Naime, dokumenti su otkrivali da je argentinski vojni brod General Belgrano viđen dan ranije nego što zvanični izveštaji tvrde, i da je odlazio iz zabranjene zone, odnosno da se udaljavao od Kraljevske mornarice kada je napadnut i potopljen. Ponting je otpužen za otkrivanje državne tajne, ali se branio tvrdeći da se radilo o stvari od javnog značaja i da pokazivanje dokumenta članu Parlamenta nije prekršaj. Oslobođen je zahvaljujući poroti, ali je ubrzo ipak dao ostavku na funkciju. Britanske konzervativne vlasti su uskoro iz zakona povukle stavku po kojoj postoji pravo da se važan dokument otkrije „ukoliko je od javnog značaja“.

Kao i u životu, Ponting se u svojim knjigama bespoštedno razračunava sa vladama, međunarodnim organizacijama, finasijskim moćnicima i, uopšte, sa svim „pobednicima“ koji pišu zvaničnu istoriju, i posmatrajući iz novog ugla razotkriva njihovo licemerje i interese koji leže u osnovi važnih događaja koji prekrajaju sliku sveta i utiču na živote miliona ljudi. Autor je mnogih revizionističkih knjiga o britanskoj i svetskoj istoriji, među kojima su najtiražnije i najuticajnije „Pravo da se zna: afera Belgrano“ (The Right to Know: The Inside Story of the Belgrano Affair (1985), Sphere Books), „1940: Mit i realnost“ (1940: Myth and Reality (1990), Hamish Hamilton), „Ekološka istorija sveta“ (A Green History of the World: The Environment and the Collapse of Great Civilizations (1991), Penguin / A New Green History of the World: The Environment and the Collapse of Great Civilizations (2007), Penguin), „Istorija sveta: novi ugao“ (World History - A New Perspective (2000), Chatto & Windus), „Trinaest dana: put u Prvi svetski rat“ (Thirteen Days - Diplomacy and Disaster, the Countdown to the Great War (2003)), „Barut: eksplozivna istorija – Od kineskih alhemičara do evropskih bojnih polja“ (Gunpowder: An Explosive History - From the Alchemists of China to the Battlefields of Europe (2005), Chatto & Windus), „Krimski rat – istina iza mita“ (The Crimean War - The Truth Behind the Myth (2004), Pimlico).