• Izdavačka kuća Odiseja
ida pjerolotkin
Ida Pjerolotkin

Mlada poljska autorka Ida Pjerolotkin (1981) nedavno se pojavila na evropskom književnom nebu i brzinom svetlosti osvojila je srca publike i kritike. Trenutno ima više nagrada nego objavljenih knjiga. Živi u rodnoj Varšavi i posvetila se pisanju za decu i mlade. U slobodno vreme čita knjige i sluša radio. Obožava mačke.

Ida Pjerolotkin je 2007. godine poslala rukopis Ale Betke na konkurs koji je organizovala fondacija Cela Poljska čita deci (All of Poland Reads to Keads Foundation) pod nazivom „Astrid Lindgren Memorijalno književno takmičenje za savremene knjige za decu”. Cilj konkursa bio je da se da šansa mladim, još neafirmisanim autorima. Ala Betka je proglašena najboljom knjigom u kategoriji 6–10 godina i kao deo nagrade objavljena je u velikoj poljskoj izdavačkoj kući. Bio je to početak njene vrlo uspešne karijere. Ala Betka dočekana je s oduševljenjem i obasuta nagradama. Ne samo zato što je Ida Pjerelotkin bila novi, različit glas u poljskoj književnosti za decu, već i zato što su u njoj prepoznali talenat koji može da stoji rame uz rame s klasicima savremenog evropskog stvaralaštva za mlade. Poljska sekcija IBBY je 2010. proglasila njenu knjigu Pepa, ne luduj! knjigom godine i samim tim nominovala je za počasnu listu IBBY, najvažnije internacionalne organizacije koja se bavi knjigama za decu i mlade.

Iste godine su do ruku čitalaca stigle još tri knjige Ide Pjerelotkin: bajkovita priča Šta medenjak ima s ventilatorom? i romani za tinejdžere Dve polutke paradajza i 10 minuta biciklom.