• Izdavačka kuća Odiseja
gast greber
Gast Greber

Gast Greber (rođen 1960), odrastao je u gradiću Holerihu u državi Luksemburg. Pohađao je gimnaziju a potom i nastavu na Pedagoškom institutu (Institut Supérieur d’Études et de Recherches Pédagogiques, ISERP) u gradu Luksemburgu, gde se i zaposlio. Od 1982. bio je nastavnik u nekoliko osnovnih škola, a od 2003. na raznim funkcijama u obrazovnom sistemu, dok 2007. nije postao rukovodilac Centre technolink – odeljenja školske administracije zaduženog za opremanje škola računarima, internetom i novim tehnologijama.

Gast Greber je prve priče objavljivao u alternativnim luksemburškim časopisima već kao dvadesetogodišnjak. Prvu knjigu objavio je 2010. godine: roman za mlade De Griss (Gris), pisan u tradiciji romana Enid Blajton, govori o grupi mladih koji se sprijatelje sa marginalizovanim čudakom, starcem koji nije prihvaćen u svojoj sredini. Roman istražuje teret odrastanja u malim zajednicama koje teže da uspostave kontrolu nad svim svojim članovima, a netolerantne su prema autsajderima, i promoviše prijateljstvo i poštovanje kao osnovu međuljudskih odnosa. Roman je 2011. godine bio u užem izbor za dodelu Luksemburške nagrade za knjigu godine.

Dugogodišnji Greberov rad sa decom i mladima nametnuo je teme i potrebu da piše za mlade. Međutim, od 2012. okreće se i prozi za odrasle. Centralna tema njegovih dela postaje konflikt između slobode pojedinca i njenih limita u materijalističkom, neoliberalnom društvu. Greber istražuje i teme straha, izolacije i stvaralački proces.

U Manu, romanu na luksemburškom, koji je takođe nominovan za Luksemburšku nagradu za knjigu godine (2013), Greber opisuje sudbinu junaka, ivent-menadžera, koji pokušava da se otrgne iz svog buržoaskog miljea. Oslobađanje od kapitalističkog društva sučeljava sa životom određenim ličnim vrednostima u seoskoj zajednici na jugu Francuske. Međuljudski odnosi su u romanu poremećeni, narušeni, a narativnu perspektivu specifičnom čini moć protagoniste da čita misli drugih ljudi.

Kratka priča Seoska idila (Eng Duerfidzll), koja je uključena u zbirku priča Dani, objavljena je zasebno 2012. godine i nagrađena je na Nacionalnom književnom takmičenju. Zbirka priča Dani (All Dag verstopp en anderen) dobila je 2014. Luksemburšku nagradu za knjigu godine, a 2016. i Evropsku nagradu za književnost (EUPL).

Sa romanom Weekend mat Bléck op Fräiheet (Vikend s pogledom na slobodu) Gast Greber 2015. ponovo dospeva u uži izbor za Luksemburšku knjigu godine. Ovaj roman pripoveda o Luksemburžanki poreklom iz Rusije, koji traži svoj put između bezbrojnih ograničenja u profesionalnom i privatnom životu, i kroz iskustvo o oslobađanju žene od društvenih i seksualnih stega. Greber preispituje model prosperitetnog života zasnovanog na napretku, spoljnoj pojavi i reputaciji, kritikuje licemerstvo u međuljudskom odnosima svezanim nasiljem, hijerarhijom i rodnim ulogama, i dezavuiše površnost svakodnevnog života.

Eng Stad ënnert der Himmel (Grad pod nebom, 2016) zbirka je od 13 kratkih priča, povezanih bezimenim likovima, kroz čije se perspektive predstavljaju isti događaji, tako da njihove priče stvaraju panoramu. Greber oslikava društvo u kojem pojedinci beže u emocionalne ili virtualne svetove i čije su veze sa spoljnim svetom okarakterisane potragom za smislenim životom. Fokus priča je na emocionalnim konfliktima koji svakog dana iskrsavaju kroz iskustvo smrti, raskida ili rastanka ljubavnika, tuge, sećanja i želja.

Poslednje Greberovo delo, kratka priča Aktuelle Wettervorhersage: vorwiegend dichter Nebel (Trenutna vremenska prognoza: uglavnom gusta magla, 2017) napisana na nemačkom, govori o bekstvu i imigrantskom iskustvu mladića koji ilegalno vozi kamion. Priča je pobedila na konkursu organizovanom u čast desetogodišnjice dodeljivanja Evropske nagrade za književnost (2018: MEP's Prize, Writing Contest of the EUPL).[1]

Gast Greber piše blog na kojem objavljuje neobjavljena dela i komentariše savremena zbivanja – https://gastgroeber.blogspot.com

[1] Podaci o Greberovoj biografiji i delima preuzeti su iz teksta Kloda D. Kontera (Claude D. Conter) iz Luskemurškog kataloga autora: https://www.autorenlexikon.lu/page/author/548/5487/DEU/index.html

Dani
416 rsd 594