• Izdavačka kuća Odiseja
frenk martela
Frenk Martela

Frenk Martela (1981) je finski pisac, doktor filozofije i istraživač na polju psihologije, specijalizovan za pitanje smisla života. Njegov cilj je pronalazak odgovora na pitanje šta treba da radimo, šta da cenimo i čemu da stremimo na čudnovatom putovanju zvanom ljudski život. Martela ispituje fundamentalne činioce sreće, ostvarenosti, osnovnih ljudskih potreba i zadovoljavajućeg života kako bi nam ponudio smernice koje će nam pomoći da živimo za nijansu bolje i ispunjenije živote.

Održao je nekoliko stotina predavanja širom sveta, od kojih su neka bila na prestižnim univerzitetima poput Stanforda i Harvarda. Dao je brojne intervjue u prestižnim listovima poput Njujork Tajmsa, objavio članke u časopisima Scientific American Mind i Salon. Trenutno predaje na Univerzitetu Alto u Helsinkiju.

Smatra se ekspertom u polju sreće nacija te su njegovi radovi koji odgovaraju na pitanje zbog čega su Finci i ostali nordijski narodi među najsrećnijima na svetu objavljivani u Scientific American Observer i World Happiness Report 2020.