• Izdavačka kuća Odiseja
endi maligan
Endi Maligan

Engleski pisac Endi Maligan rođen je 1962. u Londonu, i studirao je engleski jezik na Magdalen koledžu u Oksfordu. Deset godina je radio kao pozorišni reditelj i umetnički menadžer, sve dok ga volonterski rad u Indiji nije inspirisao da se posveti pozivu nastavnika. Predavao je engleski i dramu u Indiji, Brazilu, Vijetnamu, na Filipinima i u Velikoj Britaniji. Kad ne putuje, živi u Čičesteru.

Kad se pojavio njegov prvi roman Riblstrop (Ribblestrop, 2009. godine), svima je bilo jasno da je reč o veoma talentovanom piscu: za njegov sledeći roman izdavači su se nadmetali na aukciji! Kad je konačno objavljen krajem 2010. godine, roman Đubre (Trash) privukao je veliku pažnju javnosti, ne samo zato što je smesta postao bestseler i što ga je kritika kovala u zvezde već i zbog žustre polemike koju je izazvao. Naime, roman Đubre se našao u užem izboru za nagradu Blue Peter, ali je odbačen u poslednjem trenutku, s obrazloženjem da sadrži „scene nasilja i psovanje koji nisu prikladni za mlađe čitaoce“. Mnogi pisci, izdavači i kritičari usprotivili su se toj odluci, tvrdeći da je u toj knjizi opisana istina – mnoga deca širom sveta zaista žive u teškom siromaštvu, i prikrivati tu činjenicu znači prosto lagati decu. Ta je nepravda ispravljena sledeće godine, kad je Udruženje profesionalnih bibliotekara nominovalo ovaj roman za Karnegijevu medalju, najznačajniju nagradu za dečju književnost na engleskom jeziku. U međuvremenu je Maliganov roman Povratak u Riblstrop (Return to Ribblestrop, 2011), po mišljenju autora mnogo šokantniji od Đubreta, osvojio Gardijanovu nagradu za dečju književnost, jedinu nagradu čiji je žiri sastavljen od pisaca, prošlogodišnjih dobitnika, i koja se može dobiti samo jednom u životu.

Trilogiju Riblstrop zaokružila je knjiga Riblstrop zauvek! (Ribblestrop Forever!, 2012 ). Usledila je knjiga Dečak s dve glave (The Boy With Two Heads, 2013). Na britanskom Radiju 4 emitovana je Maliganova radio-drama za odrasle.

Đubre
Rasprodato