• Izdavačka kuća Odiseja
džonatan straud
Džonatan Straud

Džonatan Straud se rodio 1970. u Bedfordu u Engleskoj. Studirao je englesku književnost na Univerzitetu u Jorku. Dok je pisao prve romane (Buried Fire, The Leap, The Last Siege), radio je kao urednik knjiga za decu u londonskoj izdavačkoj kući Walker Books. Posle svetskog uspeha Trilogije o Bartimeju i brojnih nagrada koje mu je donela, posvetio se pisanju. Živi sa ženom, kćerkom i sinom u Sent Albansu. Povremeno posećuje forum o Bartimeju i odgovara na najčešće postavljana pitanja.

Već prve Straudove romane engleska publika je prihvatila i zavolela. Međutim, tek s Trilogijom o Bartimeju Straud je zauzeo mesto među značajnim svetskim piscima za mlade. Posebna novina koju su knjige o Bartimeju unele u žanr fantastike jeste Straudovo preispitivanje stereotipa o društvu čarobnjaka i njihovom moralu. Prikazao je svet magije na novi način – kroz oči sarkastičnog i uobraženog ali toplog i na neki način brižnog đinija Bartimeja, koga je kritika proglasila jednim od najoriginalnijih junaka fantastike dugo unazad. Trilogija o Bartimeju se sastoji od knjiga Amajlija iz Samarkanda, Golemovo oko i Ptolomejeva kapija. Po njima se snima film.

Trilogija o Bartimeju je prevedena na četrdesetak jezika i dobila je više prestižnih nagrada. Pomenimo samo neke: Boston Globe/Horn Book Honor 2004 (SAD), Lancashire Children's Book Award 2005 (Velika Britanija), 2004 ALA Notable Book (za Amajliju iz Samarkanda), Corine Youth Book Award 2006 (Nemačka), Horn Book Fanfare: Best Book of 2006, 2006 Booklist Editors’ Choice, 2006 Child Magazine Best Book of the Year (za Ptolomejevu kapiju), Mythopoeic Fantasy Award for Children's Literature 2006 (za Trilogiju o Bartimeju).