• Izdavačka kuća Odiseja
džon kliz
Džon Kliz

Džon Kliz je rođen 1939. u Vestonu-super-Meru, u Engleskoj. Pohađao je sportsku akademiju Klifton koledža, a zatim se upisao na studije prava na Kembridžu. Tokom studija se pridružio grupi „Footlights“ i postao Montipajtonovac! Svetu je podario Ministarstvo smešnog hoda u „Letećem cirkusu Montija Pajtona“, kultnoj seriji i filmu koji su mu doneli svetsku slavu.

Većina ljudi ga pamti i kao šašavog Engleza, Bazila Foltija, vlasnika „Faličnog pansiona“, iz televizijske serije koja je imala samo 12 epizoda, a smatra se jednom od najboljih komedija situacije koje su ikada snimljene.

Kliz je godinama bio stalni saradnik Bi-Bi-Si-ja, pojavljivao se u šou-programima kao što „I'm Sorry I'll Read That Again“ i „The Frost Report“. Pamti se njegov film „Riba zvana Vanda“, za koji je napisao scenario i igrao jednu od glavnih uloga. Za ovaj scenario je bio nominovan za Oskara.

U poslednje vreme pojavljivao se kao lik Kju (Q), izumitelj „mudrih spravica“ u filmovima o Džejmsu Bondu, a pozajmljivao je i glas u animiranom filmu “Šrek 2”. Njegov poslednji veliki angažman na Bi-Bi-Si-ju bio je 2001. godine, u dokumentarnoj seriji “The Human Face”, koja je kombinovala komične skečeve sa popularnom naukom u istraživanju identiteta, lepote, slave i izražavanja.

Džon Kliz će u enciklopedije ući iz još nekoliko razloga: naime, britanski komičar je pristao je da bude ambasador zoo-vrtova u svetu kako bi se odužio životinjama koje toliko voli i koje su dobrim delom doprinele njegovoj svetskoj slavi, poput pitona po imenu Monti ili ribice zvane Vanda. Kliz, i sam direktor jednog zoo-vrta u Kaliforniji, nedavno je nagrađen posebnim priznanjem koje mu je dodelio Univerzitet u Cirihu - jedna vrsta lemura, otkrivena nedavno na Madagaskaru, dobila je ime po njemu - avahi cleese Kliz je dobio još jednu počast – asteroid 9618 dobio je, takođe, ime po njemu i zove se Džonkliz.