• Izdavačka kuća Odiseja
džejms frej
Džejms Frej

Džejms Kristofer Frej je rođen 1969. u Klivlendu, u Ohaju. Studirao je na Univerzitetu Denison i Institutu za umetnost u Čikagu. Radio je kao scenarista, režiser i producent u Los Anđelesu. Paramparčad je njegova prva knjiga. Objavio je još knjigu Moj prijatelj Leonard. Živi sa ženom i dve ćerke u Njujorku.

Frej je Paramparčad pisao delom kao produžetak terapije. Nakon što ga je odbilo 17 izdavača, preradio je rukopis i knjiga je 2003. konačno objavljena kao memoar. Kada je dve godine kasnije ovu knjigu otkrila američka televizijska voditeljka Opra Vinfri i uvrstila je u svoj klub knjiga, gotovo preko noći postala je hit i prodata je u preko tri miliona primeraka. Frej je više puta gostovao u Oprinim emisijama a na njenom sajtu je moglo da se odgovara na pitanje „Da li vam je Frej spasao život?” Ubrzo se o knjizi govorilo kao o „Ratu i miru alkoholizma”, najpotpunijem prikazu pakla zavisnosti van stručne literature, a vrlo često i kao o štivu koje spasava živote. Naravno, otkupljena su i prava za film.

Kada su se na sajtu The Smoking Gun pojavile optužbe na račun fabrikovanja činjenica u knjizi, razvila se žučna i strasna polemika. Frej je najpre poricao sve optužbe, ali je suočen s pritiskom javnosti uskoro morao da prizna delimično izvrtanje činjenica i javno se izvini razočaranim čitaocima. Pravdao se pozivajući se na umetničku slobodu i tvrdeći da memoari podrazumevaju slobodnu interpretaciju sopstvenog života. U žaru rasprave pokrenute su najrazličitije teme: od pitanja književnog žanra i statusa fikcije u memoarima, preko ocrnjivanja urednika koji ne proveravaju činjenice, sve do, kako piše Aleksandar Hemon, „poređenja Frejevih ukrašavanja s Bušovim ukrašavanjem dokaza koji su odveli Ameriku u iračku propast” ili čak kritiku američke javnosti „željne javne ispovesti koja dovodi, istovremeno, do poniženja i iskupljenja”. Prašina koju je knjiga podigla samo je doprinela njenoj većoj čitanosti. Knjiga Paramparčad je objavljena u 33 zemlje i dan-danas je jedna od najčitanijih knjiga na svetu od onih čija je tema problematika zavisnosti.

Paramparčad
Rasprodato