• Izdavačka kuća Odiseja
bebeti do amaral guržel
Bebeti do Amaral Guržel

Bebeti do Amaral Guržel literarno je ime brazilske književnice i feministkinje Elizabet Mader do Amaral Guržel. Rođena je 1954. godine u Kurićibi, prestonici savezne brazilske države Parane. Živela je petnaestak godina u Evropi (u Nemačkoj, Holandiji i Engleskoj), gde je usavršavala znanje stranih jezika i pisala članke za razne brazilske časopise

Danas živi u Kurićibi i na tamošnjem univerzitetu predaje engleski jezik i književnost, kao i portugalski za strance. Vlasnica je knjižare „Lilith” – jedine feminističke knjižare u Brazilu, kako sama kaže. I dalje piše kolumne za nekoliko novina iz Sao Paula i Kurićibe. Prevodi s engleskog, francuskog, španskog, holandskog i nemačkog.

Svestrana književnica, Bebeti do Amaral Guržel objavljuje poeziju, romane i knjige za decu i mlade. U svojim delima često se bavi pitanjima rodne ravnopravnosti, feminističkim i socijalnim temama.

U delima za odrasle, kroz humor, bavi se pitanjima položaja žena u savremenom svetu. Pecados Safados je humoristički roman o ženskoj seksualnosti i političkom angažmanu žena. A quem interessar possa govori o homoseksualnoj ženskoj ljubavi. Erótica je zbirka erotskih priča namenjenih ženama. Pisala je i biografiju brazilske svetice Marije Bueno koja, po narodnom verovanju, čini čuda, Maria Bueno, A santa de casa que faz milagre.

I u knjigama za decu Bebeti istražuje škakljive a važne teme. U romanu Nossas adoráveis famílias bavi se savremenim konceptom porodice i „novim” porodicama, sa razvedenim roditeljima, homoseksualcima, roditeljima bez dece, porodicama sa usvojenom decom. As confusões da Duda e do Dudu je knjiga namenjena najmlađima koja podstiče rodnu toleranciju. Karolinin tajni dnevnik (O diário supersecreto de Carolina) je duhoviti roman o adolescentkinji koja mašta da postane svetski poznata po borbi za ljudska prava.