• Izdavačka kuća Odiseja
bart mujart
Bart Mujart

Bart Mujart je rođen 9. juna 1964. u Brižu. Tog dana je na adresu njegovih roditelja stigla specijalna pošiljka sa Dvora: zlatni pehar i zlatna kašika sa ugraviranom krunom i slovom B. Bart je sedmi sin Omera Mujarta i Henrijete Smesart, a belgijska tradicija nalaže da svaki sedmi sin u porodici za kuma ima kralja Belgije lično. Školovao se u umetničkoj školi Kunsthumaniora u Gentu koju je napustio da bi se prebacio na studije holandskog, nemačkog i istorije u Briselu.

Počeo je da piše još u detinjstvu, a 1974. godine je porodici predstavio sedam primeraka kućnih novina koje je sam otkucao. Godinu dana kasnije napisao je prvu dužu priču koju je ponosno nazvao knjigom. Godine 1978. gostovao je na radiju gde je pročitao svoju poemu Treurlied om de Schepping a samo nekoliko dana kasnije u dnevnim novinama De Standaard objavljena je pesma Kwaak! koju je poslao pod pseudonimom Mihael Verbern. Mujart je bio presrećan zbog tog dostignuća, ali se brzo pokajao što je koristio pseudonim jer mu niko nije verovao da je objavljena pesma njegova.

Prvu knjigu, Duet met valse noten, objavio je 1983. godine. Roman je doživeo veliki uspeh i drugo izdanje je štampano posle samo četiri meseca. Naredne godine dobio je Prijs van de Kinder, roman je preveden na nekoliko jezika a kasnije adaptiran u mjuzikl. Mujart je od tada napisao više od četrdeset romana, drama i zbirki poezije za različite uzraste, a danas se smatra jednim od najvažnijih belgijskih savremenih pisaca. Njegova najpoznatija dela su Blote handen (Gole ruke), Het is de liefde die we niet begrijpen (Ljubav je ta koju ne razumemo), Broere (Braća), De Schepping (Stvaranje) i antologija poezije Verzamel de liefde (Skupljanje ljubavi).

Višestruki je dobitnik književnih nagrada i priznanja, od kojih se posebno ističe Nagrada „Astrid Lindgren” (ALMA) za životno delo, najprestižnije međunarodno priznanje za dečju književnost.