• Izdavačka kuća Odiseja
alisa pantermiler
Alisa Pantermiler

Alisa Pantermiler je rođena 1968. godine u Nemačkoj. Odrasla je uz mlađu sestru sa kojom je od osnovne škole izmišljala i zapisivala priče inspirisane knjigama omiljenih pisaca, među kojima izdvaja Mihaela Endea i Astrid Lindgren. Studirala je nemački, umetnost i istoriju na Univerzitetu u Flensburgu. Nakon školovanja, godinu dana je radila kao nastavnik nemačkog jezika u Škotskoj, ali se po povratku u Nemačku predomislila. Više nije želela da radi kao nastavnica već kao knjižarka. U međuvremenu se udala i rodila dva sina kojima je često pričala priče koje je sama izmišljala. Upravo su oni zaslužni što je Alisa Pantermiler danas jedna od najčitanijih nemačkih savremenih književnica za decu. Kako je i sama izjavila u brojnim intervjuima, ko zna da li bi ijedna od njenih knjiga bila objavljena da nije bilo njenih sinova da je na to inspirišu.

Njena književna karijera počela je 2009. godine kada je odlučila da učestvuje u konkursu jedne nemačke izdavačke kuće koja je pozvala neafirmisane autore da pošalju svoje romane namenjene deci uzrasta od deset do četrnaest godina. Alisa je bila jedna od 200 učesnika konkursa. Njena priča ,,Ostrvo dinosaurusa”, koju je napisala za svoje sinove, osvojila je prvo mesto na konkursu. Nagrada je bila objavljivanje poslatog dela: godine 2011. objavljen je njen prvi roman Bendiks Brodersen, Kukavice ne doživljavaju avanture, duhovita priča o tajnom ostrvu na kojem žive dinosaurusi. Iste godine objavljena je i druga knjiga serijala Bendiks Brodersen: Pravi junaci uvek imaju plan B, u kojoj na tajno ostrvo dinosaurusa stižu nepozvani turisti.

Slavu je, međutim, stekla drugim serijalom – nizom priča o devojčici Loti. Prva knjiga u serijalu, koju trenutno držite u rukama, objavljena je 2012. godine i odmah je privukla pažnju publike. Iste godine objavljen je i nastavak, a danas ovaj serijal broji petnaest knjiga i nekoliko miliona čitalaca širom sveta koji svake godine s nestrpljenjem očekuju nove Lotine doživljaje. Alisi nikada ne manjka ideja za pisanje kojem, kako kaže, pristupa spontano. Možda baš u tome leži tajna njene plodne karijere (za samo desetak godina, koliko traje njena književna karijera, uspela je da objavi više od trideset knjiga!). Često ni sama ne zna kako će se započeta priča završiti a najbolje ideje joj dolaze tokom samog pisanja. Junaci je, kako je priznala u jednom intervjuu, često iznenade svojim postupcima. Napisala je još dva serijala: Superheroji (Superhelden, 2013, 2014), romane o Karlin Land, devojčici koja može da komunicira sa životinjama, i serijal o Lini fon Links (Linni von Links, 2015, 2016), devojčici koja želi da postane poznata pesnikinja. Pored toga napisala je i nekoliko samostalnih romana kao što su Bez straha od morskih nemani! (Keine Angst vor Seeungeheuern!, 2013), Mila u magičnom vrtu (Milla im magischen Garten, 2014), Lina i Fred (Lina und Fred, 2014), i drugi.