Egzodus jata roda

EGZODUS JATA RODA

egzodus jata roda original korica
Autor: Valid Naban

Ilustrovao:

Prevela: Slobodanka Glišić

14 x 20,  268 strana, dve boje, latinica, meki povez
Uzrast: odrasli

Datum objavljivanja: 

„Egzodus jata roda“ baca sasvim novo svetlo na razloge masovnih migracija sa Bliskog istoka, na položaj migranata u zemljama Evrope i njihovu borbu da se uklope u novo okruženje. Autor romana, Valid Naban, i sam je prebegao iz Palestine, nakon čega je novi dom pronašao na Malti; u zemlji na čijem jeziku danas piše svoje romane, čiju književnosti prevodi na arapski i na taj način doprinosi bogaćenju i širenju njene kulture. Za roman „Egzodus jata roda“ dobio je nagradu EUPL (kao predstavnik Malte) 2017. godine.

Glavni junak romana, Palestinac Nabil, ceo život je proveo van svoje domovine. Njegov život je suštinski vezan za sudbinu čitavog arapskog sveta, zbog čega u pokušaju da shvati sebe samog, najpre mora naći objašnjenje za situaciju koja je zadesila Bliski Istok. Radnja romana smeštena je u Jordanu, gde je Nabil odrastao, i na Malti, gde je nakon izbeglištva nastavio da živi. Dok se bude suočavao sa izbeglištvom, osećajem nepripadanja i potragom za novim identitetom, Nabil će imati ogromnu podršku od strane porodice, ali na kraju će ipak morati sam da nađe svoje mesto u nepoznatom svetu.

„Egzodus jata roda“ srpskoj čitalačkoj publici predstavlja retku priliku da se upozna sa književnošću Malte.

      eu flag creative europe co funded pos rgb right      

Copyright 2018. izdavačka kuća ODISEJA Dobračina 5, 11000 Beograd | tel.+381 11 26 20 521 | +381 11 33 73 960 | fax. +381 11 26 21 375