U PRIPREMI

Maja Lunde, „Istorija pčela" / Maja Lunde, „Bienes Historie"

S norveškog prevodi Radoš Kosović

Ambiciozni debitantski roman norveške književnice Maje Lunde prati tri generacije pčelara – prošlu, savremenu i buduću – pripovedajući magičnu priču o njihovom međusobnom odnosu, odnosu sa njihovom decom i pčelama koje ih povezuju, u vremenu nastupajuće globalne krize.
Engleska, 1852. godina – Vilijam je biolog i trgovac semenom, na tragu otkrića nove vrste košnice koja će njemu i njegovoj deci doneti slavu i poštovanje okoline.
Amerika, 2007 godina – Džordž je pčelar koji se bori protiv novih tehnologija koje ugrožavaju male farmere. Njegov sin predstavlja jedinu nadu za spasenje njihovog malog imanja.
Kina, 2098. godina – Sada, kada su pčele odavno nestale, Tao mora ručno da nanosi polen na stabla u svom voćnjaku. Nakon što njen sin bude uhapšen, čeka je naporan put kako bi otkrila šta se sa njim zaista dogodilo.
„Istorija pčela“ spaja tri potpuno različita narativa u jedinstvenu priču o odnosu dece i roditelja, provocirajući čitaoce na razmišljanje o vezi čovečanstva sa prirodom i onim što ih suštinski čini ljudima.
 
 
NORLA logo avlang CMYK-1
 Prevod knjige finansira NORLA
  2019
Mladi trogloditi, Emanuel Pagano, (Emmanuelle Pagano, Les Adolescents troglodytes)

https://www.goodreads.com/book/show/18816681-les-adolescents-troglodytes

Dobitnik nagrada EUPL i Prix Rhône-Alpes de l’adaptation cinématographique, roman „Mladi trogloditi“ je priča o Adel, devojci rođenoj u telu dečaka, koja se podvrgla operaciji promene pola, nakon koje je usledila teška borba da ubedi ljude, posebno svog brata, da je prihvate onakvom kakva je zaista. Adel će se posle operacije vratiti u svoj rodni kraj, gde će dobiti posao vozača školskog autobusa, pa će se priče putnika – dece i tinejdžera – preplitati sa njenom.

Kritičari u ovom romanu posebno ističu karakterizaciju glavne junakinje: Adel je prosečna, obična osoba sa neobičnom životnom pričom, dopadljiva ličnost sa kojom se čitalac lako može poistovetiti. Ona se ne bori za viši cilj, niti pokušava da racionalizuje svoju situaciju, već kroz svoja osećanja i emotivne svakodnevne situacije uspeva da, deci kojom je okružena, predoči složenost života koji vodi: istovremeno borbu da očuva svoj identitet i potrebu da bude prihvaćena u svom okruženju. Uz razumevanje Adel, mladi čitaoci će uspeti da prihvate i saosećaju sa ostalim transrodnim osobama i problemima na koje svakodnevno nailaze.

Datum objavljivanja: maj 2019

Uzrast: 15+ (tinejdž, odrasli)

eu flag creative europe co funded pos rgb right
Knjiga će biti objavljena u okviru projekta „Stari kontinent, novi ljudi" koji je podržala Kreativna Evropa.
  2019.
 

Copyright 2018. izdavačka kuća ODISEJA Dobračina 5, 11000 Beograd | tel.+381 11 26 20 521 | +381 11 33 73 960 | fax. +381 11 26 21 375