PORICANJE

PORICANJE korica za sajt

Autor:

Lena Andešon
Prevela: Suzana Živković
   
Godina izdanja: 2017 ISBN:           

9788677201463

 
Povez: meki Format: 14x20
Pismo: latinica Broj strana:  254 Cena: 792 din
Roman        Cena na sajtu: 554 din
a li
   Roman Poricanje je samostalni nastavak romana Ogrešenje koji je 2013. godine dobio prestižnu skandinavsku nagradu „August“.
  Prošlo je pet godina od opsesivne ljubavi prema Hugu Rasku, sada poluzaboravljene i smeštene u arhivu lične istorije Ester Nilson. Da li je nešto naučila iz tog iskustva? Ester će se upustiti u vezu s glumcem Ulofom Stenom, koji ne krije oženjen i da ne namerava da napusti svoju suprugu. Lena Andešon pronicljivo i neumoljivo secira staru temu ljubavnog trougla.

 

       kulturradet logo   

 

 

 

 

 

 

 

 

PUTOVANJE KROZ NOĆ

Putovanje kroz noc korice za sajt

Autor:

Rodi Dojl
Preveo: Petar Kapuran
   
Godina izdanja: 2015 ISBN:           

9788677201326

E-book ISBN 9788677201371

Povez: meki Format: 14x20
Pismo: latinica Broj strana:  160 Cena: 638 din
Roman       Cena na sajtu: 447 din
a li

   Rodija Dojla, jednog od najznačajnijih savremenih irskih pisaca, proslavila je Bukerova nagrada za roman Padi Klark, ha, ha, ha, ali i kultni filmovi snimljeni po njegovoj Beritaun trilogijiPosvećeni Alana Parkera, i Kopile i Kombi Stivena Frirsa. Dojlova proza prepoznatljiva je po izraženoj dramskoj strukturi, bez klasične naracije i sa obiljem živopisnih, majstorski oblikovanih dijaloga, kojima prvenstveno i duguje književni uspeh.

   Zamišljena kao priča o suočavanju s gubitkom voljenih, knjiga Putovanje kroz noć pretvorila se u apoteozu duboke i neuništive veze sa ženskim korenima. U ovoj lirskoj drami, Dojl uspeva da nepretenciozno, duhovito i, istovremeno, dirljivo, dočara ključne trenutke u životu četiri generacije žena jedne irske porodice.

       eu flag creative europe co funded pos rgb right   

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

GODINA ZECA

Godina zeca korica za sajt
Autor: Arto Pasilina
Preveo: Čedomir Cvetković

 

14 x 20, 138 strane, latinica, meki povez, 2015, roman

Cena: 792 din
Cena na sajtu: 554 din

Roman Godina zeca smatra se vrhuncem stvaralaštva slavnog finskog pisca Artoa Pasiline. Prevođen i nagrađivan širom sveta, doživeo je milionske tiraže, a 1994. godine uvršćen је u Uneskovu zbirku reprezentativnih umetničkih dela. Slavi Godine zeca doprinele su i dve filmske i brojne pozorišne adaptacije.
   Protagonista, novinar Karlo Vatanen, sažali se na zeca kojeg je njegov kolega udario kolima, pronalazi povređenu životinju u čestaru pored puta i bez ikakvog plana zalazi dublje u šumu. Taj naizgled bezazlen događaj pokreće nešto u njemu i Vatanen napušta posao, ženu i isprazno ljudsko društvo, pa u društvu zeca luta finskom divljinom. Vatanen odbacuje sve društvene norme, ambicije i inhibicije, i prepušta se događajima vođen samo snažnom potrebom da razume sopstvenu prirodu i pronađe prihvatljiv način života  koji će mu omogućiti da sačuva slobodni, neukrotivi deo duše.
   Retki su pisci koji o ozbiljnim, gorkim temama govore tako pitko i zabavno. Arto Pasilina je pronašao način da se obrati širokom krugu publike i da bude po ukusu književnih sladokusaca.
 

                   FILI 2008 musta teksti lapi

NEZABORAVNO KOLEKTIVNO SAMOUBISTVO

Samoubistvo korica za sajt
Autor: Arto Pasilina
Preveo: Čedomir Cvetković

 

14 x 20, 192 strane, latinica, meki povez, 2014, roman

Cena: 792 din
Cena na sajtu: 554 din

Ponekad se čoveku, pogotovo finskom, sve učini toliko crno da mu nema druge do da sebi prekrati život. Ali ko kaže da se taj poslednji čin ne može obaviti u prijatnom društvu istomišljenika s kojima se može podeliti muka, a samoubistvo izvesti svečano, čak i neobično, možda na nekom posebnom mestu, makar trebalo daleko putovati i obići pola Evrope, pa se usput, zašto da ne, i lepo provesti, uživati u svakom danu kao da je poslednji, isprobati nove stvari, zaljubiti se, a najzad se i predomisliti.
 Beskrajno duhovit roman o putovanju grupe kandidata za kolektivno samoubistvo koji dospevaju u sijaset apsurdnih situacija, zapravo je tragikomičan, satirični osvrt na savremeno društvo i želju za samoubistvom kao izlazom iz nepodnošljivog života.
 Jedan od najomiljenijih finskih autora, i bez premca najprevođeniji, Arto Pasilina  ucrtao je finsku književnost na mapu svetske književnosti.

                   FILI 2008 musta teksti lapi

OGREŠENJE – ROMAN O LJUBAVI

OGRESENJE korica za sajt

Autor:

Lena Andešon
Prevela: Suzana Živković
   
Godina izdanja: 2015 ISBN:           

9788677201234

 
Povez: meki Format: 14x20
Pismo: latinica Broj strana:  144 Cena: 594 din
Roman        Cena na sajtu: 416 din
a li
  Roman Ogrešenje – roman o ljubavi dobio je 2013. nagradu „August”, nazvanu po Augustu Strindbergu. „To je ozbiljna igra u kojoj se Ester i Hugo sreću u bezvremenoj drami o strasti i moći, slobodi i razumu, drami koju spisateljica ne samo oblikuje već i secira. Koristeći okrutni humor i izuzetnu preciznost, Lena Andešon razotkriva sistematičnu samoobmanu zaljubljivanja“, ističe žiri za dodelu najprestižnije švedske književne nagrade.
  S obzirom na upečatljivost lika glavne junakinje, žestinu njene borbe i razmere njenog slepila, moguće je očekivati da će, u veku u kome je nastala, Ester Nilson postati podjednako istaknuta književna markacija ljubavne opsesije kakve su u svom vremenu bili likovi Eme Bovari i Šarla Svana.

       kulturradet logo   

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2018. izdavačka kuća ODISEJA Dobračina 5, 11000 Beograd | tel.+381 11 26 20 521 | +381 11 33 73 960 | fax. +381 11 26 21 375