DANI

Dani korice za sajt

Autor:

Gast Greber
Prevela: Spomenka Krajčević
   
Godina izdanja: 2019 ISBN:           

9788677201562

 
Povez: meki Format: 15x21
Pismo: latinica Broj strana:  112  Cena:  594 din
Roman       Cena na sajtu: 416 din
a li
    
Dani, nagrađivana zbirka luksemburškog autora Gasta Grebera, sadrži devet kratkih priča koje opisuju po jedan dan koji predstavlja prekretnicu u životu njegovih junaka. Ponekad se život junaka nepovratno menja zbog nekog traumatičnog događaja, a ponekad zbog duboke spoznaje o sebi ili svetu. Junake, ljude različite u svakom pogledu, povezuje jedino savremena luksemburška realnost: iako su teme opšte, stiče se utisak da se priča na taj način mogla odigrati jedino u Luksemburgu, i da su je tako mogli proživeti jedino građani te zemlje. Zato je ova knjiga odličan način da se upozna njihov način života i, istovremeno, da se stekne uvid u najbolju literaturu pisanu na luksemburškom jeziku u 21. veku.
Zbirka Dani osvojila je 2014.  Luksemburšku nagradu za knjigu godine, a 2016. Evropsku nagradu za književnost (EUPL).
 
 
 
 

       eu flag creative europe co funded pos rgb right   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EGZODUS RODA

Egzodus roda korice za sajt

Autor:

Valid Nabhan 
Prevela: Slobodanka Glišić
   
Godina izdanja: 2019 ISBN:           

9788677201500

 
Povez: meki Format: 15x21
Pismo: latinica Broj strana:  224  Cena:  660 din
Roman       Cena na sajtu:  462 din
a li
   Roman „Egzodus roda“ pruža intimni uvid u život migranata sa Bliskog istoka kroz sudbinu Palestinca Nabila, čija je porodica izbegla u Jordan a on se skrasio na Malti, baš kao i autor ovog delimično autobiografskog romana Valid Nabhan. Junak pripoveda o teškom izbegličkom životu i konstantnom osećaju da ne pripada nigde, ni u starom ni u novom svetu. Odrastajući pod zbunjujućim uticajem živih porodičnih sećanja na nekadašnji život na Bliskom istoku i sasvim drugačije malteške svakodnevice,  suočava se sa krizom identiteta. Nabil pokušava da pronađe objašnjenje za nesreću koja je zadesila Bliski istok i, kroz istorijske podatke i sećanja očevidaca, čitaocima nudi jasniju sliku onoga što se događalo u poslednjih sedamdeset godina u tom, za evropske čitaoce, neobičnom i teško razumljivom delu sveta. 
 
 
 
 

       eu flag creative europe co funded pos rgb right   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PORICANJE

PORICANJE korica za sajt

Autor:

Lena Andešon
Prevela: Suzana Živković
   
Godina izdanja: 2017 ISBN:           

9788677201463

 
Povez: meki Format: 14x20
Pismo: latinica Broj strana:  254 Cena: 792 din
Roman        Cena na sajtu: 554 din
a li
   Roman Poricanje je samostalni nastavak romana Ogrešenje koji je 2013. godine dobio prestižnu skandinavsku nagradu „August“.
  Prošlo je pet godina od opsesivne ljubavi prema Hugu Rasku, sada poluzaboravljene i smeštene u arhivu lične istorije Ester Nilson. Da li je nešto naučila iz tog iskustva? Ester će se upustiti u vezu s glumcem Ulofom Stenom, koji ne krije oženjen i da ne namerava da napusti svoju suprugu. Lena Andešon pronicljivo i neumoljivo secira staru temu ljubavnog trougla.

 

       kulturradet logo   

 

 

 

 

 

 

 

 

PUTOVANJE KROZ NOĆ

Putovanje kroz noc korice za sajt

Autor:

Rodi Dojl
Preveo: Petar Kapuran
   
Godina izdanja: 2015 ISBN:           

9788677201326

E-book ISBN 9788677201371

Povez: meki Format: 14x20
Pismo: latinica Broj strana:  160 Cena: 638 din
Roman       Cena na sajtu: 447 din
a li

   Rodija Dojla, jednog od najznačajnijih savremenih irskih pisaca, proslavila je Bukerova nagrada za roman Padi Klark, ha, ha, ha, ali i kultni filmovi snimljeni po njegovoj Beritaun trilogijiPosvećeni Alana Parkera, i Kopile i Kombi Stivena Frirsa. Dojlova proza prepoznatljiva je po izraženoj dramskoj strukturi, bez klasične naracije i sa obiljem živopisnih, majstorski oblikovanih dijaloga, kojima prvenstveno i duguje književni uspeh.

   Zamišljena kao priča o suočavanju s gubitkom voljenih, knjiga Putovanje kroz noć pretvorila se u apoteozu duboke i neuništive veze sa ženskim korenima. U ovoj lirskoj drami, Dojl uspeva da nepretenciozno, duhovito i, istovremeno, dirljivo, dočara ključne trenutke u životu četiri generacije žena jedne irske porodice.

       eu flag creative europe co funded pos rgb right   

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

GODINA ZECA

Godina zeca korica za sajt
Autor: Arto Pasilina
Preveo: Čedomir Cvetković

 

14 x 20, 138 strane, latinica, meki povez, 2015, roman

Cena: 792 din
Cena na sajtu: 554 din

Roman Godina zeca smatra se vrhuncem stvaralaštva slavnog finskog pisca Artoa Pasiline. Prevođen i nagrađivan širom sveta, doživeo je milionske tiraže, a 1994. godine uvršćen је u Uneskovu zbirku reprezentativnih umetničkih dela. Slavi Godine zeca doprinele su i dve filmske i brojne pozorišne adaptacije.
   Protagonista, novinar Karlo Vatanen, sažali se na zeca kojeg je njegov kolega udario kolima, pronalazi povređenu životinju u čestaru pored puta i bez ikakvog plana zalazi dublje u šumu. Taj naizgled bezazlen događaj pokreće nešto u njemu i Vatanen napušta posao, ženu i isprazno ljudsko društvo, pa u društvu zeca luta finskom divljinom. Vatanen odbacuje sve društvene norme, ambicije i inhibicije, i prepušta se događajima vođen samo snažnom potrebom da razume sopstvenu prirodu i pronađe prihvatljiv način života  koji će mu omogućiti da sačuva slobodni, neukrotivi deo duše.
   Retki su pisci koji o ozbiljnim, gorkim temama govore tako pitko i zabavno. Arto Pasilina je pronašao način da se obrati širokom krugu publike i da bude po ukusu književnih sladokusaca.
 

                   FILI 2008 musta teksti lapi

Copyright 2018. izdavačka kuća ODISEJA Dobračina 5, 11000 Beograd | tel.+381 11 26 20 521 | +381 11 33 73 960 | fax. +381 11 26 21 375